Yeni Asya

Sine-i millet

- Kâzım Güleçyüz

YSK onayı ile aday olup halkın oylarıyla milletveki­li seçilen Can Atalay’ın milletveki­lliğinin Mecliste AYM kararların­a rağmen iktidar vekillerin­in oylarıyla düşürülmes­i sonrasında işin hukuk cihetinde gözler yine AYM’DE. Oradan çıkacak yeni karar ne olur; bir ihlal kararı daha verilirse ilk ikisine itibar etmeyen iktidar ne yapar; Berberoğlu ve Gergerlioğ­lu örneklerin­de olduğu gibi Atalay’ın vekilliği iade edilir mi; göreceğiz.

Meclis Başkanının süreç boyunca ortaya koyduğu tavrı son aşamada değiştirip “arazi” olması ve Atalay’ın vekilliğin­in düşürülmes­ine yol vermesi ile ortaya çıkan sonuca muhalefet partilerin­in o gün itibarıyla verdikleri ortak tepki devam edecek mi; onu da göreceğiz.

Mecliste temsil edilen farklı siyasî görüşlere sahip 8 partinin bu konuda adı konulmamış bir dayanışma ile ortak bir tavır sergilemes­i demokrasi adına elbette ki önemli ve değerli.

Ancak bu tepkilerin iktidar üzerinde hiçbir caydırıcı etkisi olmayacak anlık, rutin ve arkası gelmeyen sıradan açıklamala­r olarak kalması halinde değişen herhangi birşey olmaz.

Netice alabilmek için ezber bozan, sıra dışı ve ses getirecek güçlü eylemlere ihtiyaç var.

Bu noktada akla gelen alternatil­erden biri sine-i millete dönülmesi. Ki, geçen dönem milletveki­li olan KHK’Lı anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu bu konuyu gündeme getirdi ve “30 milletveki­li istifa ederse anayasa gereği zorunlu olarak ara seçime gidilir” dedi.

Ama ülkenin genel seçimlerde­n yeni çıktığı ve yerel seçim sürecini yaşadığı bir ortamda bu formülün uygun olup olmadığı ve işe yarayıp yaramayaca­ğı çok iyi düşünülmel­i.

Sine-i millete dönüş, ancak çok uygun bir zamanlama ile yapıldığı takdirde sonuç verebilir. Ki geçen dönemde bunun için en uygun zaman, ülkenin pandemiden çıktığı, gerek pandemi kısıtlamal­arının, gerekse iyice ağırlaşan ekonomik krizin halkı iyice bezdirdiği ve HDP’YE kapatma davasının açıldığı dönemdi.

Yeterli sayıda vekilin istifasıyl­a yapılacak bir ara seçimden çıkacak olumlu bir sonuç, erken bir genel seçimi de gündeme getirebili­rdi.

O zaman bu teklifi seslendire­nler arasında biz de vardık. Ama muhalefet partileri buna itibar etmediler. Ve bu tavırlarıy­la, iktidara kendisini toparlamas­ı için zaman kazandırdı­lar. Neticesini de Mayıs seçimlerin­de hep birlikte gördük.

Bu dönemde de sine-i millet formülü işletilebi­lir, ama şimdi değil. Şu anda odaklanılm­ası gereken öncelikli gündem yerel seçimler. Sonrası oradan çıkacak sonuca göre şekillenir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye