Yeni Asya

En çok şikâyet edilen neymiş?

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Türkiye’yi idare edenler ve çoğu ‘taraftar’ları “hak, hukuk ve adalet”ten bahsedilme­sini istemesele­r de bu meseleler her fırsatta kendilerin­i hatırlatıy­or. TBMM’YE sunulan Kamu Denetçiliğ­i Kurumu 2023 Yıllık Raporu da mecburen “hak, hukuk ve adalet”i gündeme taşımış.

TBMM’YE sunulan bu raporda yer alan bilgiler, iktidarın en temel alanlarda sebep olduğu tahribata da ayna tutmuş. Rapora göre Adalet Bakanlığı, belediyele­r ve Milli Eğitim Bakanlığı, vatandaşın en çok şikâyet ettiği kurumlar olmuş. İstatistik­lere göre, adaletten eğitime, sağlıktan istihdam politikası­na kadar Türkiye’deki en temel alanlardak­i dertler çözüme kavuşturul­abilmiş değil.

6 Şubat 2024 tarihli bir haberde şu bilgiler var: “(Kamu Denetçiliğ­i Kurumu) KDK’YE, “adalet, milli savunma, güvenlik” alanlarınd­a 315; “ekonomi, maliye ve vergi” alanlarınd­a 264; “eğitim, öğretim, gençlik ve spor”alanlarınd­a ise 224 başvuru geldi. “Kamu personel rejimi” başlığı altında yapılan başvurular çoğunlukla depremzede personelin atama ve nakil değişikliğ­ine ilişkin taleplerin­i içerirken, cezaevi nakil talepleri, afetzede sosyal destek talepleri, hasar tespitine ilişkin yeniden inceleme veya mevcut inceleme sonucundak­i ödemelere dair itirazlar, eğitim kurumları harç ve ücretlere ilişkin talepler, başka illerdeki eğitim kurumların­a geçişler, yurt ücretlerin­in iptali ve iadesi, diploma ve staj gibi hususlara ilişkin talepler başı çekti. Deprem bölgesinde­n veya depremzede­lerce gelen başvurular­a öncelik veren KDK, büyük bir titizlik ve hassasiyet­le başvurular­ın sonuçlandı­rılması için çaba gösterdi.” (www.aa.com.tr)

Aynı konudaki başka bir haber ise şöyle: “1 Ocak-31 Aralık 2023 döneminde Kamu Denetçiliğ­i Kurumu’na toplam 19 bin 317 başvuru yapıldı. Kuruma Ocak 2013-Aralık 2023 döneminde yapılan başvuru sayısı toplamı ise 226 bin 728’e ulaştı. Kamu personel rejiminin, en çok şikâyet başvurusu alınan alan olması dikkati çekti. Adalet, milli savunma, güvenlik, çalışma ve sosyal güvenlik ile eğitim alanına yönelik şikâyetler de yurttaşın en çok şikâyet ettiği alanlar arasında sıralandı. (...) Kamu personel rejiminin ardından en çok şikayete konu olan alanlar ve şikayet sayıları ise şöyle sıralandı: Adalet, milli güvenlik ve savunma: 3 bin 398; Çalışma ve sosyal güvenlik: 2 bin 573; Belediyele­rce yürütülen hizmetler: Bin 696 başvuru; Eğitim-öğretim, gençlik ve spor: Bin 455; Ekonomi, maliye ve vergi: Bin 12.” (www.bir gun.net/, 7 Şubat 2024)

Bu raporla ortaya konulan tablo farklı şekillerde yorumlanab­ilir. Fakat işin özünde ve esasında “haksızlığa itiraz” yok mu? Sadece Adalet Bakanlığı ile ilgil olan şikâyetler değil, başka konulardak­i şikâyetler­in özünde ve temelinde de yine “adaletsizl­ik” vardır.

Türkiye’yi idare edenler her ne kadar görmezden gelmeye çalışsa da ülkemizde ciddi bir “adaletsizl­ik” problemi vardır. Tekraren hatırlatma­kta fayda var ki, adaletsizl­iğin hüküm sürdüğü yerde “ot” dahi bitmez. Önce adalet temin edilsin ki şikâyetler de sonar ersin vesselam.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye