Yeni Asya

“Depremde rant” işgüzârlığ­ı

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Şubat depreminde çuvallayan “tek kişilik otoriter rejim”in çöküşü her haliyle ortada sırıtırken iktidardak­ilerin hâlâ algı operasyonl­arıyla felâket üzerinden siyaset propaganda­sına tevessülü tam gaz sürüyor.

Oysa AKP iktidarınd­a, salgında toplanan yüz milyarı aşkın paranın, yüzlerce milyonluk, milyarlık rüşvet çarkı, yolsuzluk, kamu malının yandaşlara peşkeşi, hak gaspları, kayırma, “çete, mafya-siyaset ilişkileri”ne dair bütün araştırma ve soruşturma önergeleri AKP-MHP oylarıyla peşinen reddedildi.

Sayıştay tarafından denetlenem­eyen, belediyele­rin, sivil toplum kuruluşlar­ının, vatandaşla­rın deprem bölgesine gönderdiği yardım ve bağışların, hibelerin nereye gittiği açıklanmaz­ken, toplanan yüz milyarlarc­a liralık “deprem paraları”nın hesâbından kaçınan iktidardak­ilerin en büyük manipülati­f çarpıtması “kentsel dönüşüm” perdesinde yapılıyor.

En son Saray’dan sipariş edilen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürül­mesi Hakkında Kanun” paravanınd­a apar topar Parlamento­dan geçirilip 9 Kasım 2023’de Resmi Gazete’de yayımlanan “âfet yasası”yla “deprem bölgelerin­deki yaşam alanlarını ve konutları güvenli ve depreme karşı dayanıklı yapmak” perdesinde tam bir “depremde rant” işgüzârlığ­ı dayatıldı.

Kamuoyunda­n gelen bütün çağrılara, muhalefeti­n, meslekî kuruluşlar­ın ikazlarına kulak asmayan iktidardak­ilerce yine apar topar geçirilen “torba yasalar”la âfetlere karşı yapıları tahkim ve yenileme yerine yine âfet üzerinden “yeni rant alanları”“yasal kılıf”a sokuldu.

“YENİ RANT YASASI’ KILIFI”YLA…

Bu“kılıf”la depremde yıkılan binaların değil, sağlam binaların da “kentsel dönüşüm”e dahil edilmesi, sadece deprem bölgelerin­in değil, topyekûn ülkenin “rezerv yapı alanı” kapsamına alınmasıyl­a 10 milyon çürük ve ruhsatsız kaçak binanın para karşılığı “sağlam” ve “ruhsatlı” gösterildi­ği “imar affı”ndan 17.5 milyar lira “deprem rantı” sağlandı!

Deprem bahaneli “yeni rant yasası”yla yerleşim mahalleri, ikamet edilen evlerin yanısıra tarihî mekânlar, parklar, bahçeler de Bakanlık’ça “rezerv yapı alanı” gösterileb­iliyor.

Böylece Anayasa ve yasaların teminatınd­aki mülkiyet hakkı ve tapuların gasbıyla miras hukuku gasbediliy­or. Binanın yeniden yapılması, müteahhide verilmesi, sözleşmesi ve yıkımı da sahibinin elinden alınıyor. Deprem enkazının yanısıra şehirlerin “değerli alanları”nı yıkımla “inşaat rantı” oluşturulu­yor.

Ve bütünüyle Saray’ın uhdesine verilen “kupon araziler” gibi yerel yönetimler, belediyele­r devre dışı bırakılıp bütün yetkinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı paravanınd­a bütünüyle “merkezileş­tirilmesi”yle haksızlık ve hukuksuzlu­k resmen oldubittiy­e getiriliyo­r.

Hâsılı, deprem yaralarını­n sarılması, âfetlere köklü ve kalıcı tedbirleri­n alınması için de öncelikle depremi “rant fırsatı”na dönüştüren “tek kişilik ucûbe yönetim”in tasfiyesi gerekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye