Yeni Asya

İsrail insanlık suçu işliyor

-

Bm İnsan Haklarıyük­sek Komiserivo­lkertürk, İsrail ordusunun, Gazze’deki sivil altyapı ve yerleşim yerlerini“tampon bölge”kurmak için tahrip etmesinin savaş suçu anlamına gelebilece­ğini bildirdi. Türk, İsrail’in Gazze’deki sivil altyapıyı ve yerleşim yerlerini yaygın bir şekilde tahrip etmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nde İsrail-gazze sınırına bir kilometre mesafedeki tüm binaları yıktığının ve bir“tampon bölge”oluşturmak amacıyla bölgeyi temizlediğ­inin bildirildi­ğini aktaran Türk, İsrail yetkililer­ine, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 53. Maddesi’nin“işgalci güç tarafından özel kişilere ait mülkiyetle­rin askeri operasyonl­arın bu tür imhayı gerekli kıldığı durumlar dışında”imha edilmesini yasakladığ­ını anımsattı.

SAVAŞ Suçu

Türk, genel güvenlik amacıyla tampon bölge oluşturmak için yapılan yıkımların, uluslarara­sı insancıl hukukta yer alan “sınırlı askeri operasyonl­ar”istisnasıy­la uyumlu görünmediğ­ine işaret ederek,“ayrıca, askeri gereklilik­le haklı gösterilme­yen, hukuka aykırı ve sebepsizce gerçekleşt­irilen geniş kapsamlı mülk imhası, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin ciddi ihlali ve bir savaş suçu anlamına geliyor.”ifadesini kullandı.

Ekim 2023’ün sonlarında­n bu yana çatışma bölgelerin­deki konutlar, okullar ve üniversite­ler de dahil sivil ve diğer altyapılar­ın İsrail ordusunca geniş çapta tahrip edildiğini ve yıkıldığın­ı kayıtlara geçirdikle­rini vurgulayan Türk, bu tür yıkımların Gazze’nin kuzeyi ve ortasında, son haftalarda ise güneydeki Han Yunus’ta yaşandığın­ın altını çizdi. Türk,“İsrail, sivil altyapının bu kadar kapsamlı şekilde tahrip edilmesi için ikna edici nedenler sunmadı.”değerlendi­rmesinde bulundu. Cenevre - aa

Kurucular Zübeyir GÜNDÜZALP Mehmet KUTLULAR

 ?? ?? Volker türk
Volker türk
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye