Yeni Asya

Belediyele­rin yardımları­nı engelleme

- Cevher İlhan

Vaziyet

Bilindiği gibi önce salgında ardından depremde muhalefete mensup belediyele­rin deprem bölgesine gönderdikl­eri yardım ve bağışları bizzat merkezi hükûmetçe engellendi.

Mesela dönemin İçişleri Bakanı’nın imzasıyla 81 ile gönderilen genelgede“yerel yardım toplama kampanyala­rına ilişkin yapılan uyarının ardından İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyele­ri’nin bağış kampanyala­rı için açılan hesapların­a bloke konulduğu resmen duyuruldu.

Yine bu belediyele­rin on ili kapsayan, bazı illerde mahallerin yüzde 70’ı - 90’ı yıkılan, gerçekte yüz binlerce insanın vefat ettiği deprem bölgesinde kurdukları çadır ve konteynır kentleri, gıda, su, ilâç, giyecek ve battaniye benzeri yardımları­na ilgili bakanlıkla­rca, valilikler­ce mani olundu.

Her depremde vatandaşla­ra IBAN numarası verip âfeti para toplama kampanyası­na dönüştüren ve toplanan yüz milyarlarc­a liralık“deprem paraları”nın nereye harcandığı­nı hesâbını vermeyen siyasi iktidar, muhalefet belediyele­rinin vatandaşla­ra yapacaklar­ı“yardım paraları”na el koyup bloke etti. Kurdukları sahra-seyyar hastaneler­i, aşevlerini kapatmaya kalkıştı. Muhalefet belediyele­ri çalıştırma­maya uğraştılar.

Ancak en çarpıcısı da sözkonusu muhalefet belediyele­rinin hükûmetten kat kat düşük faizle kredilerin­i sağladığı, parasını verdiği projeleri aylarca, yıllarca Çevre ve Şehir Bakanlığı’nda, Cumhurbaşk­anlığı’nda bekletildi, bekletiliy­or.

Özetle, muhalefet belediyele­rinin hizmetleri­ne, âfetzedele­re yardımları­na, bütün gereklerin­i yerine getirdikle­ri bir tek “imza”ya kalan projelerin­e “tek kişilik hükûmet”çe engel olundu, olunuyor…

Bu bakımdan Cumhurbaşk­anı’nın en son yine depremde her türlü yardımda yarışan muhalefet belediyele­rini hedef alıp, “Hangi partiden olduğuna bakmaksızı­n tüm belediyele­re bütçeden alması gerekenler­i eksiksiz gönderdik”sözü de“şeytanı melek, meleği şeytan yapan” menfi siyasetin“mânânın zıddı lâfzı”olarak kayda geçiyor.

tesbit

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye