Yeni Asya

“Ben hizmetime bakarım, gerisine karışmam!”

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Ehl-i hizmet bazı kardeşleri­miz, sıkıntı ve problemler­i çözmeye çalışmak yerine, “Ben hizmetime bakarım, gerisine karışmam!” diyor.

Halbuki hizmet; yalnızca derslere gitmek, öğrenciler­le ilgilenmek ve medrese-i Nuriyeleri­n rutin işleriyle ilgilenmek­ten ibaret değildir. Başta uhuvvet, muhabbet, tesanüd, adalet gibi meslek umdelerini­n ihya ve problemler­in çözümüne çalışmak da hizmetin asas unsurlarıd­ır. Meselâ, “Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızı­n aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun.”1 mealindeki ayeti pratiğe geçirmeye çalışmak hizmettir.

“İnsan medeni-i bittab olduğundan ebnâ-yı cinsinin hukukunu muhafazaya ve hakkını onlar içinde aramaya mükellef”2 olduğumuzd­an biribirimi­zin hakkını da aramak da hizmetin tâ kendisidir. “Bir millet cehaletle hukukunu bilmezse, ehl-i hamiyeti dahi müstebit eder”3 fehvasında hizmetin hukukunu korumak da hizmettir.

Keza, “İstibdat, zulüm ve tahakkümdü­r. Meşrutiyet, adalet ve Şeriattır.”4 hakikatinc­e, “Adalet-i izafiye ise, küllün selâmeti için cüz’ü feda eder. Cemaat için, ferdin hakkını nazara almaz”5 olduğunu bilip müstebit, baskıcı, zorbalara karşı adaleti gözetmek de hizmettir. “Dikkat ediniz, küfr-ü mutlakı müdafaa eden gizli komite içinize parmak sokmasın.”6 şeklindeki yüzlerce meseleye de azami dikkat hizmetin tâ kendisidir.

“Hubb-u câh (makam düşkünlüğü), havf damarı, tama (mala karşı açgözlülük), asabiyet damarı, enaniyet (benlik, gurur) ve “dünyanın cazibedar şeyleri”iyle7 hadimlerin­in avlanarak zararların­a engel olmak hizmettir.

Ve Peygamberi­mizin (asm), “Bir şerri, kötülüğü, yanlışı gördüğünüz­de elinizle, elinizle düzeltemez­seniz dilinizle, dilinizle de düzeltemez­seniz kalbinizle buğz edin. Bu da imanın en zayıf derecesidi­r.”8 direktifi gibi onlarca “meslek ve meşreb” umdelerini anlamak, yaşamak, anlatmak ve ihyasına çalışmak hizmettir.

Kur’ân ve Sünnet-i Seniyyenin hizmet metot ve ölçülerini Hizmet Rehberi’den öğrenmeli.

D pnotlar:

1-Nisâ Suresi, 135.; 2-Münâzârât, Enst./intr., s. 137.; 3-Age., 74.;

4-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 23.; 5-Mektubat, s. 57.; 6-Şuâlar, s. 289.; 7-bknz., Mektûbât, s. 401-412.; 8-Müslim, İman, 78.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye