Yeni Asya

SOKAKLARA DÖKÜLEN ÇİFTÇİLERE HAK VERİLDİ

Avrupa birliği komisyonu başkanı ursula von Der leyen, çiftçilere Daha fazla ödeme yapılması ve cömert teşvikler sunulması gerektiğin­i söyledi.

-

44 üniversite­den öğrenciler, 6 Şubat’taki depremleri­n etkilediği illerde akademik desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler­e, çevrim içi ortamda ücretsiz özel ders veriyor. Başta eğitim fakülteler­inden olmak üzere 532’ye ulaşan gönüllü üniversite öğrenci sayısının artırılara­k, akademik destek almak isteyen öğrenciler­in artan talebinin karşılanma­sı hedeleniyo­r. MEF Üniversite­si Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, “Okulda Üniversite Kulübü” olarak 2014’ten beri yürütülen “DERSDEM BİREBİR” isimli uzaktan eğitimle ders çalıştırma projesine ilişkin açıklamada bulundu. ABD’DE görev yaptığı 15 yıl boyunca benzer bir çalışma yaptığını dile getiren Özcan, 10 yıl önce döndüğü Türkiye’de de uygulamayı hayata geçirdiğin­i anlattı.

İSTANBUL DıŞıNDA DA UYGULANıYO­R

Öncelikle İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan işbirliği ile çalışmalar­a başladıkla­rını aktaran Özcan, şu bilgileri verdi: “Başta eğitim fakültesi olmak üzere çeşitli alanlarda okuyan üniversite öğrenciler­i, ilkokul, ortaokul veya lise kademesind­e akademik ihtiyacı olan öğrenciler­e birebir ücretsiz ders çalıştırma­ya başladı. Ancak COVID-19 sürecinden sonra bu eğitimleri bilgisayar ortamına aktarmak durumunda kaldık. Bu süreçte Türkiye’nin çok farklı illerinden de talepler gelmeye başladığın­dan İstanbul dışında da projeyi uygulamaya başladık.” (aa)

Ab Liderler Zirvesi sırasında Avrupa’nın dört bir yanından çiçilerin sokaklara döküldüğün­ü anımsatan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Çiçiler kendilerin­i köşeye sıkıştırıl­mış hissediyor” dedi. Von der Leyen, çiçilerin iklim değişikliğ­inin etkilerini ilk hissedenle­r olduğuna dikkati çekerek, kuraklık ve sellerin hasada zarar verdiğini anımsattı. Çiçilerin Rusya-ukrayna savaşının etkisini de hissettikl­erine işaret eden von der Leyen, savaşın enlasyon, artan enerji ve gübre maliyetler­i gibi sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti. Von der Leyen, çitçilerin tüketilen kaliteli gıdayı üretmek için her gün çok çalıştıkla­rını, bu nedenlere onları takdir ettiklerin­i ve saygı duydukları­nı dile getirdi.

GELECEKTEN kaygı DUYUYORLAR

“Çiçilerin sorunların­ın son yıllarda arttığı bir gerçek. Çiçiler seslerinin duyulmasın­ı hak ediyor. Tarımın geleceği ve çiçi olarak kendi gelecekler­i konusunda kaygılı oldukların­ın farkındayı­m.” diyen von der Leyen, çiliklerin gelecek yıllarda karlı kalabilmes­i için tarımın daha sürdürüleb­ilir bir üretim modeline geçmesi gerektiğin­i anlattı. Ursula von der Leyen, bu nedenle

Ab’de tarımın geleceğine ilişkin stratejik diyalog başlattıkl­arını hatırlatar­ak, durumu paydaşlarl­a birlikte analiz edip, fikir alışverişi­nde bulunarak geleceğe yönelik senaryolar geliştirec­eklerini ifade etti.

AVRUPA’DAKİ TOPRAKLARı­N YÜZDE 6070’İ kötü DURUMDA

AB Ortak Tarım Politikası’nın Birlik bütçesinde­n desteklend­iğini kaydeden von der Leyen, “Para önemlidir ama her şey değildir. Sağlıklı doğal kaynaklar aynı zamanda yüksek verimi korumanın da anahtarıdı­r.” ifadesini kullandı. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, çiçilerin verimli toprağa ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, “Avrupa’daki toprakları­n yüzde 60-70’i artık kötü durumda.” değerlendi­rmesinde bulundu. Leyen, “Verim kaybının ötesinde gerçek bir teşvike ihtiyaç var.” dedi. Kamu sübvansiyo­nları ile teşvik sağlanabil­eceğini dile getiren von der Leyen, çevrenin korunmasın­ın ancak teşvik temelli bir yaklaşımla başarılı olabileceğ­ini söyledi.

ÇİFTÇİLER, Yüksek FİYAT İSTİYOR

Çiçiler, 1 Şubat’ta Brüksel’de AB Liderler Zirvesi gerçekleşi­rken büyük bir protesto düzenlemiş, başta AP çevresi olmak üzere şehrin ana yollarını 1000’den fazla traktörle trafiğe kapatmıştı. AP binasının önündeki Lüksemburg Meydanı’nda tekerlek, tezek ve odun yakan çiçiler, çevreye taş, yumurta ve torpil fırlatmışt­ı. Çiçiler, artan üretim maliyetler­i karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesini istiyor. Birliğin tarım politikala­rı, çevre, iklim ve doğa restorasyo­n hedeleri, destekleme­lerdeki kesintiler, yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetler­i, Ukrayna ve diğer ülkelerden gelen ucuz tahıl ürünleri, su tasarruf tedbirleri ile uzun süren bürokratik işlem ve süreçlerde­n şikayet eden çiçiler, sorunların­a çözüm üretilmesi­ni talep ediyor. brüksel - aa

 ?? ??
 ?? ?? Ab komisyonu başkanı ursula von der Leyen.
Ab komisyonu başkanı ursula von der Leyen.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye