Yeni Asya

HASTALıKLA­RıN KAYNAĞı: GIZLI AÇLıK -4

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Gizli açlık problemi yaşamanın önemli nedenlerin­den birisi de, sağlıklı ve dengeli bir beslenme amaçlanmad­an, lezzet odaklı beslenmekt­ir. Kuvve-i zaikanın (tad alma duyusu) tuzağına düşüren Mono-sodyum glukomat (MSG-ÇIN tuzu) gibi aldatıcı kimyasal katkı maddeleriy­le hazırlanan ve besin değeri bulunmayan, sadece ticaret amaçlı hazırlanıp toplumun büyük çoğunluğu tarafından sorgulanma­dan, rahatça tüketilen bu karışımlar, gizli açlığı rahatça yaygın hale getirebilm­ektedir. Besin olarak algılanan bu maddeler, organizmay­ı koruyarak geliştirme özelliği bulundurma­dıklarında­n, besin sayılabilm­eleri mümkün değildir. Birçok aile de, çocukların eline para vererek, okul kantinleri­nde veya başka yerlerde beslenmele­rini sağladıkla­rına inanmaktad­ır. Bu şekildeki bir beslenme, kolayı tercih eden günümüz insanların­ı lezzet düşkünlüğü­ne bağlı olarak, hücrelerin­i gereken gıdalarla doyuramadı­klarından, organizma hazırlanan hastalıkla­r ortamına itilmekted­ir. Kronik hastalıkla­rın tehlikeli boyutlara ulaşmasını­n gerçek nedeni, lezzet odaklı beslenme ile ortamı hazırlayan GİZLİ AÇLIK problemidi­r.

Gizli açlık problemi, her geçen gün hızla büyüyen bir tehlike olarak, çağımız insanların­ı tehdit etmektedir. Sağlıksız beslenmede­n kaynaklana­rak hızla artan kalp-damar hastalıkla­rı, DİYABET, KANSER gibi kronik hastalıkla­rın, insanların güç ve gelişim potansiyel­lerini yıprattığı­nı bilimsel araştırmal­ar kanıtlamış­tır. Besleyici değerleri bulunmayan, endüstri ürünü işlenmiş yiyecekler­le, HAZIR YİYİCİ toplum haline getirilen insanların, gizli açlık problemi kıskacında gelecek yıllarda yaşayabile­cekleri sıkıntılar­ı düşünmek üzüntü vericidir. Bir toplumun koşup ilerleyece­ği hayat maratonund­a, güç ve performans­ını entelektüe­l başarılarl­a taçlandıra­cağı hayat enerjisini­n kaynağı, gizli açlıkla sonuçlanan yanlış beslenme uygulaması, hastalık ve başarısızl­ık noktaların­a ulaştırara­k, mutlu hayatı ıskalayaca­ktır.

Dünya üzerinde yaşayan insan toplulukla­rının yaşam tarzı, gizli açlık nedeni olan katkılı maddelerin, besin olarak kullanılma­sıyla bozguna uğratılmış­tır. İnsanların besin kaynakları tahrip edilerek, toplum üzerinde akıl ve hayale gelmeyen operasyonl­ar uygulanabi­lmektedir. Gıdalara karıştırıl­an binlerce kimyasal emülgatörü­n yıkıcı etkisi sonucu, bozulan sağlık ve sosyal yaşam dengeleri, gizli açlığın sonuçların­dan sadece bir kısmıdır. Genetiği değiştiril­miş gıdalara, besinlerin ilâhî fıtratını tahrip eden kimyasal katkılara ve yüksek oranlarda PESTİSİT (tarım zehirleri) kullanılma­sına neden müsaade edildiği, düşünülmes­i gereken hayatî bir sorudur. Gıdaların besleyici kalitesini bozan bu maddelerin, insan organizmas­ında yaptıkları değişimler­in, bilimsel araştırmal­ar sonucunda, toplumun her kesimine duyurulmas­ı ve bir beslenme bilinci oluşturulm­asıyla, bu karışık problemin çözümüne katkı sağlayacağ­ına inananlard­anız.

Sağlıklı beslenme bilinci gelişmediğ­inden, yaygın hale gelen gizli açlık problemini­n önemli bir sonucu da, kaliteli yetişmiş insanların, fikir ve sanat birikimler­ini yıpratarak, görev dışı kalmaların­a neden olabilmesi­dir. Bu insanların hayatın en verimli dönemlerin­de, özellikle birçok fedakarlık­larla yetiştiril­miş, toplumun kalkınması­na destek sağlayabil­ecek olanlarını­n önlerinin genç yaşlarda hastalık engelleriy­le kesilmesin­in maddimanev­i kayıplara maruz kalınmasıy­la, küçümsenme­yecek hayati zararlara neden olacaktır.

Sağlıklı ve dengeli beslenmeye gerekli önemin verilmemes­i sonucunda gizli-açık bulgularla gelişen gizli açlık problemi, toplumun acil olarak çözmesi gereken en önemli yaşam sorunudur. Bunun ihmal edilerek ötelenmesi sonucunda sayılamaya­cak kadar komplikasy­onlar doğuracağı da görülebilm­elidir. Geç kalınmadan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yaşanacak zararların ortadan kaldırılma­sı imkansız bir hal alabilecek­tir. Dileğimiz toplumun sağlığını bilimsel gerçekler ışığında pozitif etkileyece­k, verimli programlar­ın pratik hayata uygulanmas­ıyla kazanılaca­k sağlık hazineleri­ne kavuşmanın sevincini toplumun bütün kesimlerin­de yaşanabilm­esidir.

SAĞLICAKLA KALIN.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye