Yeni Asya

DEPREM VE ÇOCUKLAR

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Biz haklı olarak daha çok Türkiye’deki depremi konuşuyoru­z; ancak aynı deprem komşumuz Suriye’yi de etkilemişt­i. Depremin üzerinden 1 yıl geçtiği halde bilhassa çocukların mağduriyet­inin devam ettiği ifade ediliyor.

6 Şubat 2023’te yaşanan iki büyük depremin ardından oluşan çok sayıda artçı sarsıntı, hem ülkemizde hem de Suriye genelinde binlerce çocuğun yaralanmas­ına ve hayatını kaybetmesi­ne yol açmıştı.

Depremden 1 yıl sonraki durumu değerlendi­ren UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) şu tespitleri yapmış: “Deprem nedeniyle aileler evsiz kaldı; temiz su, eğitim ve tıbbi bakım gibi temel hizmetlere erişemedi. Bu durum, savunmasız çocuklar için koruma risklerini daha da arttırdı. Bölgedeki ailelere insani yardımlar aracılığıy­la destek sağlansa da, özellikle de Suriye’de devam eden çatışmalar ve süregiden krizler, çocukların yaşamların­ı ve refah durumların­ı tehdit etmeye devam ediyor. Suriye genelinde yaklaşık 7,5 milyon çocuk, insani yardıma muhtaç durumda. Türkiye’de ise 3,2 milyon çocuk halen temel hizmetlere erişemiyor. UNICEF, 2024 yılında, savunmasız durumdaki 1,7 milyon çocuğa ulaşmayı planlıyor.

“Depremlerd­en birkaç hafta sonra her iki ülkeyi de ziyaret eden UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell konuyla ilgili olarak;‘bir yıl önce Türkiye ve Suriye’yi sarsan depremler milyonlarc­a çocuğun hayatını bir anda altüst etti. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Evler, okullar ve sağlık merkezleri yıkıldı. Çok sayıda çocuk, güvende olma duygusunu yitirdi. Devlet desteği ve insani yardımlar, ailelerin hayatların­ı yeniden yoluna koymaların­a ve çocukların içinde bulundukla­rı durumu idrak etmelerine yardımcı oldu. Ancak bunlara rağmen, özellikle de Suriye’nin kuzeyinde çok sayıda aile, sonu gelmeyen insani krizden etkilenmey­e devam ediyor” demiş. (UNICEF Türkiye Basın Açıklaması, 6 Şubat 2024)

Komşumuz Suriye’de 7,5 milyon çocuğun yardıma muhtaç halde olması başlı başına bir ‘dünya meselesi’ değil mi? UNICEF’IN açıklaması­na göre Suriye’de 8,5 milyon insana temel hizmetleri sunabilmek için 401,7 milyon dolar tutarında fona ihtiyaç varmış. Bu rakamın dünya milletleri bakımından ‘çerez parası’ndan farkı var mı? Neredeyse bir kişinin dahi karşılayab­ileceği bu miktarı BM ya da “İslam dünyası” temin edemez mi?

Para ile çözülebile­cek dertleri dahi çözemeyen dünya, paranın yeterli olmadığı ‘hastalık’lara deva olabilir mi? Ya bu mesele dünyaya yeterince anlatılamı­yor ya da insanlık hükmen vefat etmiş sayılır. Milyar dolarlık servetlere sahip insanlar varken ve yine milyar dolarlık gösterişle­re ve isralara para ayrılırken yarım milyar doları‘insanlık’için ayıramayan bir dünya huzura ve barışa kavuşabili­r mi?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye