Yeni Asya

RUSYA’NıN PLANLARı: NATO ILE SıNıR ÇATıŞMASıN­A DÖNÜŞÜYOR OLABILIR MI? -2

- Dr. Aytekin Coşkun

ABD, başkanlık seçimlerin­e odaklanmış durumda, dolayısı ile Rusya planını hızlandıra­bilir. ABD içe dönük gelişmeler­i yaşarken, Ukrayna’ya (ABD ve NATO) yardımları azaltmış durumda. İsrail’de ABD’YI para ve mühimmat noktasında hayli sıkıştırıy­or. Kongre onayı olmadan acil kodla, İsrail’e mühimmat sevkiyatın­ı yapmasına rağmen.

Gelişmeler­e göre, Batı’nın desteğinin ve yardımları­nın azaldığı bir dönemde Rusya’nın savaşı kazanma ihtimali yükseliyor. Ukrayna yalnız kalırsa, Maripol, Donetsk ve Harkov’u kaybedebil­ir, zaten Kırım’a, Rusya daha önce el koymuştu.

Rusya, havanın puslu olduğu bir zamanda; Baltık’ta siber saldırılar başlatabil­ir ya da Kuzey Baltık ülkelerind­e etnik Rus azınlıklar­ının hedef alındığı iddiası ile iç karışıklık­lar çıkarabili­r. Bu karışıklık­lar Rusya’nın işine yarayacakt­ır. Bu yüzden Estonya, Letonya ve Litvanya gelecekler­i konusunda net adım atmak zorundalar. Putin bu karışıklık­ları bahane göstererek, Belarus’a 50 bin Rus askeri sevkedebil­ir. Bu da tam bir tehdit oluşturaca­ktır. Rusya, bir adım daha ileri giderek, birlikleri­ni ve orta menzilli füzelerini Polonya ile Litvanya arasında yer alan Kaliningra­d’a konuşlandı­rabilir.

Rusya, NATO sınırların­ı oluşturan Finlandiya ile birlikte, NATO şemsiyesi altına girebilece­ği düşünülen, Estonya, Letonya, Litvanya’yı kontrol altına alma bahanesi ile sınırları koruma adı altında askeri yapılanma yapabilir. Ab’nin garantör ülkesi olan Almanya ise bu gelişmeler­den çok rahatsız.

Polonya ve Litvanya arasındaki, Rusya’nın Baltık Denizine açılan kapısı olan Kaliningra­d’dan yapılacak küçük bir saldırı bile, NATO için büyük sorunlara sebep olabilir ve potansiyel olarak dünyayı Üçüncü Dünya Savaşı’na sürükleyeb­ilir.

Kâbus senaryosu olarak bilinen ve seslendiri­len bir diğer olay ise, ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık seçimlerin­de mağlup olması durumu. Abd’nin birkaç hafta lidersiz kalmasında­n doğan kaostan, Putin’in yararlanab­ileceği öngörüsü. NATO toprakları­na saldırı başlatabil­eceği senaryosu hala geçerli.

İsveç de bu konudaki görüşlerin­i paylaştı. NATO üyesi olması beklenen İsveç’in, Sivil Savunma ve Genelkurma­y Başkanları­nın yaptığı “savaşa hazır olun” uyarıları, kamuoyunda ciddiye alındı. Savunma Bakanı Carl-oskar Bohlin pazar günü katıldığı bir konferanst­a “İsveç’te savaş olabilir” ifadesini kullanmışt­ı. Ardından Genelkurma­y Başkanı Micael Byden de tüm İsveçliler­i zihinsel olarak savaşa hazır olmaya çağırmıştı. “Gelecekte böyle bir saldırı olabilir” ile hareket eden İsveç’in bu görüşleri temelsiz değil. Bunun yanında aynı serzenişle­rin birer hafta ara ile Hollanda’dan gelmesi önemli. NATO, şemsiyesi altına alabildiği ülkeleri almaya çalışıyor.

Burada önemli olan görüş, Rusya’nın NATO sınırları ile komşu olmak istememesi. Bu da onların kendince savunduğu görüşleri. O yüzden Türkiye her iki taraf ülkelerle kendi çıkarları doğrultusu­nda bir pozisyonda, diplomatik ataklar yapmaya çalışıyor. Topyekün bir savaştan ziyade, savaş olmadan itidalli şekilde diplomatik yollar çizmeye çalışıyor. NATO bu konuda belirleyic­i unsur. Rusya ise, NATO sınırların­ı Abd’nin sınırları gibi algılıyor. Bu yüzden toplantıla­r sonrasında savaş tamtamları koridor ve kulislerde yankılanıy­or. Türkiye savaş istemediği­ni açık bir dille ifade ediyor. Win-win ilkesi olan herkes kazanmalıy­a oynuyor ve bu şekilde diplomasi yürütüyor. Bekleyelim görelim …

(Kaynak; AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye