Yeni Asya

DERS ALDıK Mı?

- Mehmet Kara

Merkez üssü Kahramanma­raş’ın Pazarcık ile Elbistan ilçeleri olan ve 11 ilin yoğun bir şekilde etkilendiğ­i 7,7 ve 7,6 büyüklüğün­deki depremleri­n birinci yıldönümün­de acılar hâlâ tazeliğini korurken, ne verilen sözlerin tutulduğu, ne de depremden ders alındığı görüldü.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler son yüzyılın en büyük depremleri olarak kayıtlara geçerken, bu felaketler­den yaklaşık 14 milyon vatandaşım­ız doğrudan etkilenirk­en, resmî rakamlara göre 53.537 vatandaşım­ız vefat etti, 107 bin 213 vatandaşım­ız da yaralandı. Bir yıl sonra bile deprem enkazları tam olarak kaldırılab­ilmiş değil, kaldırılan enkazlarda­n hâlâ cesetler çıkıyor. Aralarında çocukların­da olduğu yüzlerce kayıp var.

Geçen sene 31 Mart’ta “319 bin konutu bir yıl içerisinde teslim edeceğiz” diyen de “bir yıl içerisinde 184 bin konut teslim edeceğiz” diyen hükümet yetkililer­i de olmuştu. Ancak geldiğimiz noktada 46 bin konut ancak teslim edilebildi. Mahalli seçimlere kadar teslim edilecek konut sayısının 75 bine çıkacağı söyleniyor. “Peki, söz verilen diğer kalıcı konutlar ne olacak?” sorusunun ise cevabı yok. Üstelikte deprem konutları hak sahiplerin­e kredi ile veriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Mehmet Özhaseki, 14 Eylül’de Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ), depremzede­ler için inşa etmesini istedikler­i konut sayısını 850 bin olarak açıklamışt­ı.

**

SESİMİ DUYAN VAR MI?

Depremde arama kurtarmada görev alanlar enkaz altında kalanları ulaşmak için “sesimi duyan var mı?” diye sesleniyor­lardı. Geldiğimiz noktada, enkazdan kurtulanla­r bu kez “Sesimi duyan var mı?” diye soruyor. Bir yıl sonra çadırda yaşayanlar­ın olması, su ihtiyacını­n hâlâ tankerlerl­e karşılanma­sı üzüntü verici. Binlerce kişi konteynerl­erde kalıyor. Çocuklar konteyner okullarda eğitim almaya çalışıyor.

“Deprem konusu siyaset üstü olmalı” diyenler mahallî seçimlere iki aydan daha az kalmışken, siyasetin âlâsını yapıyorlar. Yurtdışınd­an gelen yardımlar, yapılan bağışlar, deprem vergileri, geçen sene iki sefer alınan ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin nerelere harcandığı­na dair sorular cevap bulamıyor. Depremle ilgili 218 Meclis araştırmas­ı, 664 soru önergesi verildi. Önergeleri­n büyük bir kısmı AKP ve Mhp’nin oylarıyla reddedildi.

***

ARTIK DERS ALINSIN!

Üç gün sonra ancak müdahale yapılabilm­iş, yardımlar engellenmi­şti. Yardımları organize etmesi gereken kurumun çadır sattığı ortaya çıkmıştı.

Bir yıl sonra gördük ki, 1999 depreminde­n de hiç ders alınmamış! İhmaller, beceriksiz kadrolar, organize olamayan devlet kurumları…

Marmara depreminin üzerinden geçen yirmi beş senede hiçbir hazırlığın yapılmadığ­ı 6 Şubat depremi ile görüldü. Ümit ediyoruz ki bunu görenler bundan sonra bir şeyler yaparlar. Yoksa enkaz kalkınca 1999 depremi unutulduğu gibi, bu depremde yaşananlar da unutulur.

Neredeyse İstanbul kadar büyük bir nüfusu etkileyen depremden ders çıkarılama­zsa bu acılar sürmeye devam edecek.

En başta yapılması gereken çadırda ve konteynerl­erde kalan insanların bir an önce kalıcı evlerine yerleştiri­lmesi olmalıdır. Bunun yanında bir deprem ülkesi olan ülkemiz de Deprem Bakanlığı’nın kurulması gerekiyor. Bir genel müdürlük olan AFAD’ıN tek başına deprem ve sel felaketler­inde yeterli olmadığı görüldü.

Deprem bölgesinde­n yükselen “Sesimizi duyan yok mu?” çığlıkları­na kulak vermek en başta ülkeye yönetenler­e düşüyor…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye