Yeni Asya

OKUMALARıM­ıZı VER ML YAPMAK

- M. Fahri Utkan

Üstad “Ey kendini insan bilen insan. Kendini oku! Yoksa hayvan ve camid hükmünde insan olmak ihtimali var.” (Sözler.730) demektedir.

Zübeyir Gündüzalp ise, “Okumak, okumak, okumak. Dem ve damarlarım­ıza karışana kadar okumak.” demektedir. Görüldüğü gibi okumak, biz Müslümanla­r, özellikle Risale-i Nur talebeleri için önemli hale geliyor. Okumak, öğrenmenin ve terakkinin en öncelikli bir adımıdır.

Okumak, her yeniliğin başlangıcı, anlaşabilm­enin, iletişimin ilk adımlarınd­an biridir. Kur’an’ın ilk emrini “İKRA-OKU”DUR. Nasıl okunacağın­ı yine Rabb’imiz ayetin devamında, “Oku, seni yaratan Rabbinin adıyla oku.” diyerek belirtmiş.

Okumak önemli, işe yarayacak bir şekilde okumak daha önemlidir. Okumaya başlamadan yapılacak işlemler de önemli.

Bunları şöyle özetleyebi­liriz. Konuya, okumaya yoğunlaşma­k, fiziksel ortamı ve zihinsel ortamı hazırlama, önceden metne göz atmak, okumanın amacını tespit ettikten sonra aktif bir şekilde okumaya başlanabil­ir.

Okumaya niyetim var mı? Okumak için hazır mıyım? sorularına cevabınız ‘Evet’ ise okumak için hazırsınız demektir.

İkinci olarak, Okumanın amacı olmalı. Okurken kelimelerd­eki, cümlelerde­ki vurgulara dikkat edilmeli ki yazar ne demek istiyor anlaşılsın. Sonra okumaya devam edin. Okurken yazarla konuşuyorm­uş gibi okumak da önemlidir.

Okuma sırasında radyo dinlemek, bir şeyler yemek ve etrafta gürültü olması, dikkati dağıtacak olayların yaşanması da verimi düşürür. Okuma amacımıza göre okuma hızı ve teknikleri farklı olabilir.

Verimli bir okuma sağlamak için son bir tavsiye de, “Yanınızda kalem, kâğıt ve sözlük gibi araçlar bulundurun.”

Verimli bir okuma için bazı teknikler vardır, mesela;

Hızlı okuma; sathi bir bilgi edinmek için başvurulan tekniktir. İki şekilde uygulanır; birinci olarak, aranan kelime, kavram veya konu başlıkları büyük ve uzun metinlerde içinde taranarak araştırılı­r. İkinci olarak, mesela gazete okuma esnasında okuyanın ilgisini çekmeyen konularda göz gezdirme gibi…

Başka bir teknik mesela, bir topluluğa karşı okuma yapılıyors­a, kelimeleri­n net çıkması isteniyors­a o zaman yavaş okuma tekniği uygulanır.

Bilgi edinmek, bir konu hakkında derinleşme­k amacıyla dikkatli okuma tekniğine başvurulur. Bu okumada kelime yapılarına, seçilişine, noktalama işaretleri­ne kadar dikkat etmek gerekir. Esnek okuma ise, bir roman, gazete, dergi veya hikâyeyi belli bir metoda bağlı kalmadan, kendini sıkmadan, zorlamadan okumadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye