Yeni Asya

‘Tersine göç’ mümkün mü?

Eskiden çoğu kişinin hayali büyükşehir­lerde kariyer yapmaktı. şimdilerde ise bu hayaller tersine döndü. metropolle­rde yaşam kalitesi düşmeye başlayınca insanlar yeşile ve doğaya hasret kaldı.

-

YAKLAŞıK 10 sene önce neredeyse her gencin hayali büyük bir plazanın çatıya yakın katlarında, kariyer sahibi olabilmekt­i. Günümüzde ise bu hayaller tersine döndü. Çevre kirliliği, doğal afetler, yoğun trafik, stresli hayat… Buna benzer birçok sebep sayılabili­r bu hayalleri geride bırakmak için. Şimdilerde insanlığın yeni modası köy hayatı. Kendi dönüşümüne şahit olmak isteyen herkes bir şekilde yüzünü toprağa döndü. Kimi tamamen şehir hayatını geride bırakıp, ya kendi köyüne ya da görüp beğendiği bir köye taşındı. Kimi de şehir hayatını bırakmadan izin günlerinde vakit geçirebile­ceği hobi bahçelerin­e yöneldi. Henüz ikisini de gerçekleşt­iremeyen çoğu insanın ise, aklının bir köşesinde her zaman bir sahil kasabasına yerleşmek var.

asyalı aİlesİnİn yolculuğu

Emel ve Eyüp Asyalı, uzun yıllar İstanbul’da yaşayıp yorgun düşenlerde­n. Tatil için geldikleri her Ege kasabasına hayran kalmış, buralarda yaşama hayali kurmuşlar. Fethiye en güzel rota olmuş onlar için. İlk olarak Fethiye’den bir ev tuttular. Ailelerini ve arkadaşlar­ını geride bırakarak, bir kamyona sığdırdıkl­arı eşyalarıyl­a umut dolu bir yolculuğa çıktılar… İstanbul’da 20 yıl tekstil fabrikasın­da desinatörl­ük yapan Emel Asyalı, Fethiye’yi araştırırk­en Yeşilüzüml­ü Köyü’ndeki dokuma kültürüyle tanıştı. Köyden bir usta buldu ve dokuma işini kendisine öğretmesin­i istedi. Daha sonra bu hobiyi işe dönüştürme­k isteyen Asyalı ailesi Yeşilüzüml­ü Köyü’ne yerleşti.

İstanbul’dan gİdenlerİn sayısı gelenlerİ geçtİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılında, ülke içinde şehirlerar­ası göç edenlere dair önemli bir araştırma sonucu açıkladı. Rakamlar son yıllardaki tersine göç akımının devam ettiğini gösterdi. Yıllardır en fazla göç alan kent İstanbul’da gidenlerin sayısı gelenlerde­n fazla çıktı. TÜİK rakamların­a göre, 2022’de 418 binden fazla kişi İstanbul’dan ayrıldı. Araştırmad­a, son 5 yıldaysa İstanbul’dan gidenlerin sayısının 2 milyon 182 bin kişiden fazla olduğu ifade ediliyor. İller

arası göç nedenlerin­e bakıldığın­da, göç edenlerin yüzde 17’sinin daha iyi bir ev ve yaşam koşulları için taşındığı görüldü. Tersine göç, 1950’li yıllarda sadece kırsaldan kentlere göç eden ailelerin tekrar memleketle­rine dönüşüyle başlayan bir eylem olarak bilinirken, gerekçeler yıllar geçtikçe çeşitlendi. Büyükşehir­lerde doğup büyüyen kişilerin de kırsala taşınmalar­ıyla tersine göç eden kişi sayısı git gide arttı. (TRT HABER)

 ?? ?? Şehirler arası göç nedenlerin­e bakıldığın­da, göç edenlerin yüzde 17’sinin daha iyi bir ev ve yaşam koşulları için taşındığı görüldü.
Şehirler arası göç nedenlerin­e bakıldığın­da, göç edenlerin yüzde 17’sinin daha iyi bir ev ve yaşam koşulları için taşındığı görüldü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye