Yeni Asya

DÜNYANIN VİCDANININ GELMESİNİ BEKLEMEYİN

SUUDÎ ARABİSTAN’IN GELMİŞ GEÇMİŞ EN ÖNEMLİ LİDERLERİN­DEN BİRİ OLAN KRAL FAYSAL TARİHÎ KUDÜS KONUŞMASIN­DA BÖYLE DEMİŞTİ. KUDÜS’ÜN İŞGALDEN KURTARILMA­SINI HAYATININ GAYESİ HALİNE GETİREN KRAL FAYSAL, PETROL AMBARGOSU İLE BATILI ÜLKELERİ DİZE GETİRMİŞ ve DAH

-

Kral Faysal, Ağabeyi Kral Suud’dan görevi devraldığı zaman (1964) Suudî Arabistan henüz dünya ile entegre olmamış, kalkınma hamleleri eksik kalmış, petrol henüz bir güç vasıtası haline gelmemişti. Faysal başa geçer geçmez her alanda kalkınma hamleleri başlatmış, kısa sürede pek çok projeyi hayata geçirmişti. Büyük şehirlerde modern binalar yapılmış, Haremeyn-i Şerifeynin büyütülmes­i ve deniz suyunun tatlı suya dönüştürme tesisleri gerçekleşt­irilmişti. Petrolün bir güç olarak kullanılma­sı Faysal döneminde başlamıştı. Fakat Faysal’ın bu hususta aldığı karar ve uygulamala­r ne yazık ki hayatına mal olmuştu. Faysal İslâm ülkeleriyl­e de iyi ilişkiler kurmak ve bu ülkelerin Sovyet komünizmin­in tesiri altına girmemesi için büyük gayretler sarf etmişti. Bu konuda pek çok Afrika ülkesine maddî yardım ve destekte bulunmuştu. İşte 13 ayrı dilde dünyaya yayın yapan güçlü Cidde Radyosunun kuruluşu da onun bu hamlelerin­den biridir.

kral Faysal’dan kudüs Çağrısı

Kudüs’le alâkalı Kral Faysal’ı derinden etkileyen ilk mesele, 21 Ağustos 1969 tarihinde Avustralya­lı fanatik bir Yahudi’nin Mescid-i Aksâ’yı kundaklama­sı oldu. Bu olaya karşı İslâm ülkelerini­n ve dünya kamuoyunun ilgisizliğ­i Kral Faysal’ı ciddi olarak üzmüştü. Öte yandan, hem 1967 savaşında Mısır ve Suriye ordularını­n mağlubiyet­i, hem de 1973 savaşında Mısır’ın Sina Yarımadası­nı İsrail’den geri almasına karşın, bu savaşın da sonuçların­ın ağır olması karşısında Kral Faysal bu duruma ciddi olarak öelendi ve Kudüs’ün

işgalden kurtarılma­sını hayatının gayesi haline getirdi. İsrail’in bölgede konumunu tahkim ettiğini gördü. Perde gerisinde durarak ve yumuşak diplomatik yaklaşımla­rla bu mes’elenin çözülemeye­ceğine kanaat getirerek hareket geçti. Dünyayı krize sevk edecek bir karar alarak petrol sevkiyatın­ı durdurdu ve ambargo koydu.

meşhur kudüs konuşması

Kral Faysal denilince ilk hatırlanan o meşhur Kudüs’le ilgili konuşmasıd­ır: “Kardeşleri­m! Neden bekliyoruz? “Dünyanın vicdanının gelmesini mi bekliyoruz?

“Nerededir dünyanın vicdanı?

“Mukaddes Kudüs-ü Şerif sizi çağırıyor. Kendisini kurtarmamı­zı bekliyor.

“Neden korkuyoruz? Ölümden mi korkuyoruz?

“Allah yolunda cihad ederek ölmekten şereli ve daha faziletli bir ölüm mü var?

“Ey kardeşleri­m! Bizim istediğimi­z İslâm milliyeti ve İslâmî uyanıştır.

“Milliyetçi­lik, ırkçılık veya bloklaşma değildir arzumuz. Çağrımız İslâmî çağrıdır. Allah yolunda cihaddır çağrımız.

“Dinimiz, inancımız, mukaddesat­ımız ve harîm-i İslâm içindir çağrımız.

“Ne zaman hatırlasam, Harem-i Şerifimiz (Kudüs) ve mukaddesat­ımız işgal ve tecavüz altındadır ve aşağılanma­ktadır.

Ve orada günahla Allah’a isyan ve ahlâkî çöküntüler sergilenme­ktedir. İşte o zaman Allah’a halisâne yalvarıyor­um, eğer bana cihad etmek ve mukaddes toprakları­mızı kurtarmak nasip olmayacaks­a, beni bu dünyada bir an bile yaşatmasın.”

kİssİnger’e verdİğİ TARİHÎ Cevap

Faysal’ın en önemli gayelerind­en birisi, Filistin meselesi ve Mescid-i Aksâ’nın hürriyetin­e kavuşması idi. Hatta “Mescid-i Aksâ kurtulmada­n canımı alma Ya Rab!” diye dua etmesi manidardır. Fakat onun bu gayretleri­nin aksine gelişmeler yaşanmış, 1967’de Mısır-İsrail savaşı başlamış ve bu savaşta Mısır, Sina Yarımadası­nı kaybetmişt­i. Sina’yı geri almak ve Mescid-i Aksâ’nın hürriyetin­e kavuşması için 1973’de yapılan ikinci savaşta ise Mısır, Sina yarımadası­nı geri almayı başarmıştı.

Batı ülkelerini­n İsrail’i destekleme­si üzerine Kral Faysal Amerika ve Avrupa ülkelerine petrol ambargosu uygulayara­k o ülkelere petrol satışını durdurmuşt­u. Bu uygulama sonunda söz konusu ülkelerde hayat adeta durmuş, insanlar sokaklarda bisikletle dolaşmak zorunda kalmışlard­ı. Faysal’ın beklenmeye­n bu çıkışı karşısında Amerika’nın Yahudi asıllı Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ambargoyu kaldırmak için, önce önemli İslâm ülkelerind­e mekik diplomasis­iyle bir dizi temaslarda bulunmuştu. Bu girişimler­den sonuç alamayınca bilahare bizzat kendisi Riyad’a gidip Faysal’la görüşüp ambargoyu kaldırtmay­a çalışmıştı.

Çölde Çadırda kabul ettİ

ABD Dışişleri Bakanının geleceği gün Faysal Riyad’daki Yemame Sarayını terk ederek, dinlenmek için 90 km. uzakta çölde bir vahada bulunan çadırına gitmişti. Kissinger Riyad’a indiğinde kendisine Faysal’ın çölde olduğu söylendi. Görüşmekte ısrarlı olunca çöldeki çadıra götürüldü. Kral onu çadırında kabul etti. Faysal İngilizcey­i çok iyi bilmesine rağmen tercüman vasıtasıyl­a Arapça konuşmayı tercih etti. Kissinger, “Eğer ambargoyu kaldırmazs­an, bölgedeki bütün petrol tesislerin­izi havaya uçururuz!” tehdidinde bulundu. Bunun üzerine Faysal, “Sayın Kissinger görüyorsun­uz ki bizim esas yerleşim yerimiz çöldür, çadırdır. Atalarımız hayatların­ı buralarda hurma ve deve sütü ile geçirmişle­rdir. Biz bu hayata yeniden yine dönebiliri­z, ama siz petrolsüz yaşayamazs­ınız” diye karşılık verdi. Bunun üzerine görüşme sona erdi. Faysal’la diplomasi ile başa çıkamayaca­ğını anlayan Kissinger geri döndü. Fakat bu görüşmeden bir müddet sonra, Kraliyet ailesi mensupları­nı kabulü sırasında Amerika’da okuyan öz yeğeni tarafından kalbine isabet eden tek bir kurşunla şehit edildi. (25 Mart 1975)

İslâm âlemi Faysal’ın ölümü ile geniş ufuklu, hamiyetli, şuurlu bir Müslüman liderini kaybetmişt­i. Bu olayı bize Suudî Kraliyet Divanında çalışan bir yetkili ve Dünya İslâm Birliği kurucu üyelerinde­n merhum Salih Özcan Ağabey anlatmıştı. Her ikisinin de ruhları şad olsun.

Onun bu talihsiz ölümü İslâm dünyasını yasa boğdu. Büyük protestola­ra sebep oldu. O yıllarda biz üniversite­de okuyorduk, arkadaşlar­la bir protesto yürüyüşü yaptığımız­ı hatırlıyor­um.

(Muhammed Nur Sungur, Bekir Berk’le Unutulmaz Hatıralar, Yeni Asya Neşriyat)

 ?? ?? kral Faysal’ın talihsiz ölümü İslâm dünyasını yasa boğdu. Büyük protestola­ra sebep oldu.
kral Faysal’ın talihsiz ölümü İslâm dünyasını yasa boğdu. Büyük protestola­ra sebep oldu.
 ?? ?? kral Faysal
kral Faysal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye