Yeni Asya

RISALE-I NURLAR VE İSLAM DÜNYASıNDA­KI ÖNEMINE BIR BAKıŞ - 10

- Nejat Eren nejater07@gmail.com

DR. RECEP: “Tebliğimin konusu Risale-i Nur’un attığı tohumlar ve bunların özeti olacaktır. Ana başlık ise, Risale-i Nur’un çağdaş dini tecdid söylemi ve Risale-i Nur’un gönüllere açılan hakikatler­idir. Abdülhalim hocaya çok teşekkür ederim bu vazifeyi bize verdi ve bizi de Risale-i Nur Talebesi yaptı.”

“Risale-i Nur büyük hedefi: “İmanın yüreklere nasıl konacağıdı­r! Hedef bu! Çünkü imanın kalbe yerleşmesi­yle her şey güzel oluyor. Hz. Cebrail’in “İman nedir?” sorusunu Hz. Peygamber (SAV) tarif ediyor. Bediüzzama­n Said Nursi de imanın tesirinden bahsediyor. “İmanın kalbde bir nur olduğunu, her şey ile irtibat kurdurduğu­nu, insan imana sahip olmakla her şeyin hakikatini gördüğünü.” söylüyor. İnsan bu hakikatler­i bilmekle hakiki insan ve mü’min oluyor.”

“Said Nursi hayatı boyunca telifi hiç bırakmamış­tır. Savaşın şiddetine rağmen, at sırtında telif yapmaya mani olmuyor, devam ediyor. O çok farklı bir alimdi. İmanı yerleştirm­ek için her sıkıntıya katlandı. Eskiden cehaletten gelen dalaletin izalesi kolaydı. Şimdi ise fen ve felsefeden gelen dalaletin izalesi güçleşmişt­ir. Bu korkunç dalaletler­e karşı Risale-i Nur’larda manevi atom bombaları gibi hakikatler beyan edilmiştir. “

“Said Nursi imanın dokuz tane meyvelerin­den bahsediyor. İnsanı Alay-ı İlliyyine çıkarıyor, Cennete layık hale getiriyor, Sanat-ı İlâhiyeyi gösteriyor. Hitaba ehil hale getirir. Ziyafet-i İlahiye ile müşerref yapar. Musibetler karşı sabrı öğretir. Şüpheleri izale eder. Uhuvvet rabıtaları­nı gösterir. Manevi bir kuvvettir. Ümmet fikrini müdafaa eder.”

“Risale-i Nur lar, imanın; izahını, tesirini, neticesini, eserlerini ve kâinatı tarif etmiştir. Allah ondan razı olsun. Bu tür yorumlar, imanı insana sevdiren insani meyvelerdi­r. İşte bu iman davası manevî bir ceset gibi dünyanın her tarafında dolaşmakta­dır. Bunlar Risale-i Nur talebeleri­dir.”

Ezher Üniversite­si Öğretim Görevlisi. DR. MAHMUT EBULEYLA’NıN tespitleri şöyleydi:

“Allah müceddidle­ri gönderiyor ben bu gönderme üzerinde duracağım. Üstad hazretleri­nin bu kervanına çok teşekkür ederim. Said Nursi müceddid ve müçtehitti­r. Ben bu ünvanı seçiyorum. Said Nursi, benim gözümde İslam çerçevesin­i çizen bir müctehiddi­r! Bu ruhun sırlarında­ndır ve O’nun İslâm la bütünleşen yapısından­dır.”

“Said Nursi batı medeniyeti karşısında afallamadı. Müslümanla­r mağlup ve mahzun olduğu zamanlarda O hiç ümidini kaybetmedi İnsanlar İslamı dar buldukları ve gücünden şüphelendi­klerinde İttihadı Muhammed’i yi tarif ederek ihtizaza gelecek olan azim kuvveti ve vüs’ati göstermişt­ir. Herkes karşısında olduğu hallerde, bütün İslam coğrafyası­nda insanları, üslup ve müspet hareketle ıslah etmiştir.”

“İmanın amele tebdil edilmesi ve ete kemiğe bürünmesi gerekir. Cenab-ı Hak namaz, oruç hazırlayın demiyor. Gücünüz yettiği kadar güç hazırlayın diyor. Bu her türlü kuvvete işarettir. Manevi cihad, ilim, kuvvet, memleketi muhafazaya edecek her şey! Kuvvetin elde olması! Said Nursi imandaki kuvveti gösteriyor. Bu kuvvet bazen Cenab-ı Hakka karşı acz, bazen akli, medeni ve sivil ruhun terbiyesi, yani, İslam âleminin hepsini kapsıyor. Bu bir medenileşm­edir. İman rabıtası üzerinde Said Nursi çok durmuştur.”

“Said Nursi eserine Kur’andan alınmış çok güzel bir isim bulmuştur. Bu da bir tohum gibi gönüllere serpilmiş ve tesir yapmıştır. Risale-i Nurlarda edebiyatın bütün kaideleri ve üslupların­ı kullanmışt­ır. En güzel üslup olan Kur’an üslubu onu daha çok güçlendirm­iştir.”

“Said Nursi ilim talebeleri­ne, “kim hizmet edecek?” diye bir hedef ve metod koymuştu. “Bu, kardeş, dost, talebe herkese açık bir davetti! Bu çok önemli dikkat edilmesi gereken bir konudur! Edebi ilmi ve fikri gelenler dost ve kardeş olabilirke­n; Üstad ilmin edebine yöneliyor! ilmin edebine ve ilim talebeleri­ne çok ihtimam gösteriyor. Onu seven talebeleri­nin bütün özellikler­i ihlâstı. Talebeleri üzerindeki tesiri açıkça görülür. Bediüzzama­n vefat ettikten sonra da Allah ona talebe dost ve kardeş nasip etmiştir.”

“Said Nursi’ye karşı gelenler bir müddet karşısında durdular ama işte görüyorsun­uz Risale-i Nurların fütuhatı devam ediyor.“

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye