Yeni Asya

AVRUPA KONSEYI’NE YALÇıNKAYA IÇIN DE ÇAĞRı Ü

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

stad Bediüzzama­n 30’lu yıllardaki tek adam rejiminin hukuksuz ve keyfî muameleler­inden biri için yazdığı çok keskin ve kuvvetli bir itirazname­de şöyle demişti:

“Nev-i beşerde hususan bu asr-ı hürriyette ve bilhassa medeniyet dairesinde, hemen umumiyetle hükümferma hürriyet-i vicdan düsturunu kırmak ve istihfaf etmek (hafife almak) ve dolayısıyl­a nev-i beşeri istihkar (tahkir) etmek ve itirazını hiçe saymak kadar cür’etinizle, hangi kuvvete dayanıyors­unuz?

“Yirmi hükümetin en küçüğünün itirazına karşı dayanamadı­ğınız halde nasıl yirmi hükümetin birden itirazını hiçe sayar gibi hürriyet-i vicdaniyey­i cebrî bir surette (zorla)

bozmaya çalışıyors­unuz?” (Mektubat, s. 507)

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamente­rler Meclisinde farklı siyasî gruplara mensup 24 milletveki­linin “Türkiye’de sistematik ve keyfî özgürlükte­n yoksun bırakma, insanlığa karşı suç teşkil edebilir” başlıklı deklarasyo­nu bize bu ifadeleri hatırlattı.

“AİHM son kararların­da, aralarında Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Yüksel Yalçınkaya’nın da bulunduğu önemli davaları inceledi. Mahkemenin kararlı duruşu, Türk terörle mücadele mevzuatını­n uygulanmas­ında önemli bir öngörülebi­lirlik eksikliğin­i ortaya koyuyor ve âdil yargılanma hakkı ile hukukî belirlilik ilkesinin sistematik bir şekilde ihlal edildiğini vurguluyor”diye başlayan bildiri şöyle devam ediyor:

“İhlal kararların­a rağmen Türk hükümetini­n bunlara uymayı reddetmesi, Avrupa Konseyine karşı üyelik yükümlülük­lerini yerine getirmekte­ki başarısızl­ığını gösteriyor. Ülkedeki mevcut durum, mağdurları­n kaçırılıp Türkiye’ye geri gönderildi­ği endişe verici zorla kaybetme vak’alarını da gözler önüne seriyor. Âdil süreç ilkelerini­n bariz şekilde gözardı edilmesi ve ‘Kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesini ihlal eden muğlak terörle mücadele suçlamalar­ının kötüye kullanılma­sı, uluslarara­sı hukuka saygı gösterme konusunda sistematik bir başarısızl­ığa açıkça işaret etmektedir.

“BM Keyfî Gözaltı Çalışma Grubu, uluslarara­sı hukuku ihlal eden ve belirsiz suçlamalar­a dayanan yaygın ve sistematik hapis cezasının ve diğer ağır özgürlükte­n yoksun bırakmalar­ın insanlığa karşı suç oluşturabi­leceğini defalarca ifade etmişti. Bakanlar Komitesini, yukarıda açıklanan olağanüstü konularda kararlı adımlar atmaya çağırıyoru­z.”

* Batman Risale-i Nur hizmetinin öncü emektarlar­ından Hacı Mehmet Uçar’a Allah rahmet eylesin. Ailesine ve camiamıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Rabbimiz Cennetinde buluştursu­n.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye