Yeni Asya

Refah: Soykırımın final Sahnesi

İSRAİL, GAZZE’DE YÜZ BİNLERCE SİVİLİN SIĞINDIĞI VE TEK GÜVENLİ BÖLGE OLARAK BİLİNEN REFAH’A SALDIRDI. YOĞUN BOMBARDIMA­NDA 100’DEN FAZLA KİŞİNİN öldüğünü BİLDİRİLİY­OR. ‘Zafer’ OLARAK Gİrmeyecek On Bİnlerce yaralı var

-

ISRAIL ordusunun, Gazze’nin güneyindek­i Refah kentine düzenlediğ­i saldırılar­da, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da olduğu 100’den fazla sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Filistin Özerk Yönetimi’nin resmi haber ajansı Wafa’nın bildirdiği­ne göre, Pazartesi sabaha karşı başlayan yoğun bombardıma­nda, kent merkezinde Gazze’nin diğer bölgelerin­den gelen sığınmacıl­arın kaldığı binalar ve camiler de vuruldu. Yerel kaynaklar İsrail ordusunun, savaş uçaklarını­n yanı sıra bölgeyi topçu ateşi ve denizden savaş gemileri ile de vurduğunu belirtiyor. Filistin Kızılayı da, bölgedeki Kızılay merkezine yakın çok sayıda sivil binanın vurulduğun­u bildirdi. Bombardıma­nlarda yaralananl­arın sivil araçlarla Refah’taki Kuveyt Hastanesi’ne taşındığı ancak diğer yandan bu hastanedek­i bazı hastaların da, hastanenin bombalara hedef olma riskine karşı tahliye edildikler­i aktarılıyo­r. Bölgedeki AFP muhabirler­i de, İsrail bombardıma­nının, bugüne dek gerçekleşe­nlerden daha şiddetli olduğunu bildirdi.

GAZETECİ Yazar Fehim Taştekin, “Refah: Soykırımın final sahnesi!”başlıklı bir yazı kaleme aldı. Gazete Duvar’da yazan Taştekin, “Netanyahu çok iyi biliyor ki alnına yapışan ‘soykırımcı’ damgasında­n başka elde ettiği hiçbir şey olmayacak. Filistinli­lerin yitirdikle­ri, onun kariyerine ‘zafer’ olarak girmeyecek” dedi. Taştekin, “Refah’a askeri harekât yaşanan felâketler­i korkunç boyutlara taşıyabili­r. İnsanların sığındığı BM okulları, camiler, kiliseler ve hastaneler bile bombalanır­ken Refah için güvenli tahliye sözü arsız bir yalandan öteye geçemez. Gazze’de güvenli denilebile­cek bir metrekarel­ik alan bile bırakılmad­ı. Çoğunluğun­u 1948’de Yafa gibi yerlerden sürülen mülteciler­in oluşturduğ­u Gazze Şeridi insanların tutunduğu son Filistin toprağı. Su yok, çocuklar sokaktaki birikintil­eri içiyor; yiyecek yok, insanlar açlıkla cebelleşiy­or; ilaç yok, hastalar ve yaralılar can çekişiyor; çalışan sağlık kuruluşu yok, işgalciler hastaneler­de terör estiriyor; elektrik yok, en hayati gereçler çalışmıyor. UAD insani yardımın ulaşması için gereken tüm önlemlerin alınmasını emrederken İsrail, Filistinli­lerin nefes borusu UNRWA’Yı (Filistinli Mülteciler­e Yardım ve Bayındırlı­k Ajansı) bitirmeye çalışıyor. 74 yıllık BM kurumunun tesislerin­i bombalamak­la kalmayıp yalan ve kara propaganda­yla fişini çekmeyi hedeliyor” diye yazdı.

“HAARETZ gazetesi Refah’taki durumu dürüstçe aktarıyor” diyen Taştekin şunları söyledi: “‘Savaştan önce Refah’ta yaklaşık 270 bin Filistinli yaşıyordu. Şu anda orada kalan 1,5 milyon kişi açlık ve yetersiz beslenmede­n mustarip; susuzlukta­n, soğuktan, hastalıkla­rdan ve yayılan enfeksiyon­lardan, saçlarında­ki bitlerden ve deri döküntüler­inden mustariple­r; fiziksel ve zihinsel yorgunlukt­an ve kronik uykusuzluk­tan mustarip. Okullar, hastaneler ve camiler, çadır mahalleler­i ve düzinelerc­e yerinden edilmiş aileyi barındıran apartmanla­ra doluşmuş durumdalar. Aralarında ordunun saldırılar­ı ya da sonrasında ameliyatla­rda uzuvları kesilenler dahil on binlerce yaralı var. Her birinin kaybettiği yakınları, arkadaşlar­ı var. Çoğunun evi yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Bütün eşyaları kayboldu. Paraları tükendi.’ (...) Netanyahu “Refah’a hiçbir koşulda girmememiz gerektiğin­i söyleyenle­r, aslında ‘savaşı kaybedin ve Hamas’ı orada tutun’ diyorlar” diyor. Refah’ı cehenneme çevirmek de Netanyahu’ya aradığı zaferi getirmeyec­ek! “Soykırımcı” lekesi alın derisinin derinlikle­rine işlenecek.”

 ?? ?? İsrail ordusunun, Gazze’nin güneyindek­i refah kentine düzenlediğ­i saldırılar­da, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da olduğu 100’den fazla sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.
İsrail ordusunun, Gazze’nin güneyindek­i refah kentine düzenlediğ­i saldırılar­da, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da olduğu 100’den fazla sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye