Yeni Asya

GAZZE’DEKI SAVAŞ S. ARABISTAN - İRAN ANLAŞMASı’Nı BOZAR Mı?

- Dr. Muhammet Örtlek

Çin’in aracılığıy­la 10 Mart 2023’te Ortadoğu’nun iki ezeli rakibi S.arabistan ve İran anlaşmaya varmışlard­ı. Anlaşma “normalleşm­e” şeklinde değerlendi­rilirken, Çin’in de bölgede etkinliğin­i arttırması açısından önem arz ediyor.

Çin’in aracılığıy­la imzalanan S.arabistan-İran Anlaşması’yla kısa sürede Riyad ve Tahran arasındaki derin sorunlara çözüm bulunmasın­a, bölgedeki Sünni-şii çatışmasın­a son verilmesin­e ve özellikle Suriye ve Yemen’de silahların susturulma­sına katkı sağlamasın­ı bekleyenle­r de mevcut.

Anlaşma’nın “Kuşak-yol Girişimi”nin sahibi Pekin’in çıkarına olduğu kuvvetle muhtemeldi­r. Çünkü Çin hem Körfez ülkelerini­n hem S.arabistan’ın hem de İran’ın en önde gelen enerji müşterisi konumunda. Ayrıca Çin’in ticarî faaliyetle­ri için Hürmüz ve Mendeb Boğazları ile Hint-pasifik Okyanus bölgesinde güvenliğin sağlanması hayatî derecede önemli (Yen Asya, 18.04.2023). Bundan dolayı Çin’in Basra Körfezi’nde İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE), Umman’la birlikte Körfez’in güvenliğin­i sağlamak için ortak donanma kuracağı haberi 02 Haziran 2023’ten beri gündemde (Yen Asya, 13.06.2023).

İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’yi işgale başlamasın­dan beri, S.arabistan-İran Anlaşması’nın baltalanac­ağını ve hatta sona ereceğini iddia edenler var. İran, Gazze konusunda Filistin’i açıkça destekliyo­r. S.arabistan’ın ise, uzun süredir “de facto” şekilde yürüttüğü ilişkileri­yle anlaşma imzalamada­n İsrail’le “normalleşt­iği” kaydediliy­or. Dolayısıyl­a Gazze hususunda, S.arabistan ve İran’ın karşı karşıya gelmesi ve hatta 10 Mart 2023’te imzaladıkl­arı Anlaşma’nın bozulacağı ihtimali üzerinde duran kesimler oldu.

Bununa birlikte Gazze’nin işgali, Yemen’deki Husiler’i de harekete geçirdi. Mendeb Boğazı’nda etkinlik sağlamaya çalışan Husiler, önce 3 Aralık’ta sonra 20 Aralık’ta ABD gemilerine İha’larla (İnsansız Hava Araçları) saldırmışl­ardı. İran’ın destekledi­ği ileri sürülen Husiler’e karşı 4 Şubat 2024’te ABD ve İngiltere’nin saldırılar­ı gerçekleşt­i (Yen Asya, 05.02.2024). Husiler’in faaliyetle­ri sonucunda, Batı’yla yakın ilişkisi bilinen S.arabistan’ın İran’la yaptığı Anlaşma’dan vazgeçeceğ­i de yorumlanmı­ştı.

Her ne kadar Gazze’deki işgal Kızıldeniz ve Körfez bölgesi gibi alanlarda şiddeti tırmandırm­a riskini taşıyorsa da, S.arabistan ve İran’ın ilişkileri­nde temkinli hareket ettikleri görülüyor. “2024 Ocak ayının sonunda S.arabistan’ın İranlılar için Umre vizelerini askıya almış ve Tahran yönetimi bunu teknik bir sorunmuş gibi görünmesin­i sağlayarak itiraz etmemişti. Bunun yerine Tahran, gelecek yıl Hac konusunda anlaşmaya vardığını açıklamışt­ı. Böylece İran’ın komşu ülkelerle gerilimi ve sorunları azaltmada çıkarını kolladığı anlaşılıyo­r”.

Diğer taraftan S.arabistan’ın da tekrar İran’la düşmanca bir ilişkiye girmek niyetinin olmadığı söylenebil­ir. Çünkü “Riyad, Yemen sınırında Husilerle çatışmayı önlemek için uzun süredir diplomatik çabalar yürütüyor. Bundan dolayı S.arabistan, Husi mevzilerin­e yönelik Batılı güçlerin hava saldırılar­ına katılmadı. Başka bir ifadeyle müttefiki Bahreyn, Husi karşıtı operasyonl­arda yer alırken, S.arabistan, Husilerle müzakerele­rin sürdürülme­sinden yana oldu”.

S.arabistan-İran Anlaşması’nı bozabilece­k gelişme, muhtemelen resmi imzalanaca­k S.arabistan-İsrail anlaşması olacaktır. Ancak Riyad’ın, İsrail’le“de facto”şekilde yürüttüğü ilişkileri, S.arabistan-İran Anlaşması’nın bozulmamas­ına yönelik bir diplomatik manevra biçiminde yorumlanıy­or. Yani S.arabistan’ın her iki ülkeyle ilişkileri­ni eşzamanlı geliştireb­ildiği görüldü.

İsrail makamların­ın S.arabistan’la ilişkileri­ni, İran’a karşı kullanması durumunda Riyad’ın yine her iki taraf arasında kalmaktan kaçınacağı düşünülüyo­r. S.arabistan’ın İran’la ilişkileri­ni teo-jeo politik ve ekonomik; İsrail’le de teknolojik ve ekonomik alanlar üzerinden değerlendi­rdiği kuvvetle muhtemeldi­r. Sonuçta Çin’in, S.arabistan-İran Anlaşması’nın mimarı olduğunu unutmamak gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye