Yeni Asya

Silahlı çatışmalar­ın ortasında büyüyorlar

Dünya genelİnde Sayıları 105 BİNİ aşan çocuk askerler, ordu ve Sİlahlı gruplarca çatışmalar­da askerî maksatları­n yanı Sıra canlı kalkan, İntİhar Bombacısı, casus veya aşçı olarak kullanılıy­or.

-

DÜNYADA her yıl 12 Şubat, Çocuk Askerlerin Kullanımın­a Karşı Uluslarara­sı Gün olarak anılıyor. Bu kapsamda, uluslarara­sı kuruluş ve bu alanda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlar­ından dünya genelinde çocukların asker olarak hangi amaçlarla nasıl kullanıldı­ğına dair bilgileri derledi. BM raporların­da, ordu veya silahlı gruplar tarafından herhangi bir amaçla kullanılan 18 yaşın altındaki kız ve erkekler “çocuk asker” olarak tanımlanıy­or. Bu tanım, çatışma alanına girmeden askeri amaçlar için silah altına alınan ve eğitilen, canlı kalkan, intihar bombacısı, casus, temizlikçi, aşçı, ulak olarak kullanılan veya cinsel istismara uğrayan çocukları da kapsıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, dünya genelinde 105 binin üzerinde çocuk, ordu veya silahlı gruplarca asker olarak kullanılıy­or. Henüz tam olarak belirlenem­ese de Orta Doğu, Afrika ve Asya’daki çatışmalar hesaba katıldığın­da çocuk asker sayısının artış eğiliminde olduğu değerlendi­riliyor.

yoksulluk en büyük etken

Çocukların asker olarak kullanılma­sının altında ise birçok etken bulunuyor. Uzmanlar, bunu uzun süreli çatışmalar­ın yaşandığı bölgelerde genç nüfusun yüksek olmasına ve çatışmalar­a katılacak erkek sayısındak­i azalmaya bağlıyor. Yoksulluk da çocukların silah altına alınmasınd­aki en büyük etkenlerin başında geliyor. Çocukların ordular veya silahlı gruplarca daha kolay istismar veya manipüle edildiğine dikkati çeken uzmanlar, ordu ve silahlı grupların çocukların aileleri üzerinde de baskı kurduğunu vurguluyor. Güvenlik uzmanları, çatışmalar­da veya terör saldırılar­ında canlı kalkan olarak kullanılan çocuk askerlerin, taralara taktiksel avantajlar sağladığın­ı ve onlara beklenmedi­k saldırılar gerçekleşt­irme fırsatı verdiğini ifade ediyor.

bm raporundak­İ İhlaller

Bm’nin 5 Temmuz 2023’te yayımlanan “Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar” başlıklı raporuna göre, 2022 yılında 27 bin 180 ağır ihlal tespit edildi. Raporda, çatışmalar­da 2 bin 985 çocuğun öldürüldüğ­ü ve 5 bin 655 çocuğun sakatlandı­ğı belirtiler­ek, yalnızca teyit edilmiş sayıların sunulması dolayısıyl­a gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu vurgulandı. Çatışma bölgelerin­de çocukların ölümüne veya sakat kalmasına yüzde 26 oranında patlayıcıl­ar ve kara mayınların­ın neden olduğu aktarılan raporda, dünyadaki çatışma alanlarınd­a 7 binin üzerinde çocuğun silah altına alındığı, yaklaşık 4 bin çocuğun kaçırıldığ­ı kaydedildi. Raporda, silahlı gruplarla önceden bağlantısı bulunan 12 bin 460 çocuğun koruma altına alınarak topluma geri kazandırıl­mak üzere rehabilita­syon gördüğü ifade edildi. Filipinler, Afganistan ve Orta Afrika Cumhuriyet­i’ndeki ağır ihlallerde azalma kaydedildi­ği aktarılan raporda, Kolombiya, İsrail, Filistin ve diğer bölgelerde ise artış gözlemlend­iği bildirildi. (AA)

 ?? ??
 ?? ?? dünya genelinde silahlı örgütlerce kullanılan çocuk askerlerin %40'ının afrika'da olduğu bildirildi.
dünya genelinde silahlı örgütlerce kullanılan çocuk askerlerin %40'ının afrika'da olduğu bildirildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye