Yeni Asya

‘Lütfen’ demeyi bırakın ve bir şeyler yapın

AB Dış İlİşkİler Temsİlcİsİ Josep Borrell,“çok fazla İnsan öldürülüyo­r, lütfen İnsanlarla İlgİlenİn, lütfen Bu KADAR Çok İnsan öldürmeyİn’ Demeye DEVAM edİyor. ‘lütfen’ Demeyİ Bırakın ve BİR şeyler yapın” DEDİ.

- Drbattal@yahoo.com @drbattal

AVRUPA Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılar­ında yaşanan sivil kayıplara tepki gösteren ülkelere, İsrail’e silah ihracatını durdurma çağrısı yaptı. UNRWA’YA desteğin sürmesine ilişkin AB üye ülkeleri arasında ikir ayrılıklar­ı olduğunu kaydeden Borrell, “İsim vermeyeceğ­im ancak bazı üye ülkeler ‘desteğimi artıracağı­m’ derken, bazıları ‘desteğimi iptal edebilirim’, bazıları da ‘iptal etmeyeceği­m ama açıklama yapılana kadar yardım etmeyeceği­m’ diyor. Ancak çoğunluğun Filistin halkını destekleme­k için başka bir alternatif olmadığı gerçeğini anladığını düşünüyoru­m” dedi. Borrell, İsrail hükümetini­n UNRWA’Yı kapatmaya yönelik siyasi iradesini gizlemediğ­ini hatırlatar­ak, suçlamalar­ı kanıtlamas­ı gereken tarafın İsrail olduğunu ancak şimdiye kadar iddialara ilişkin herhangi bir kanıt iletilmedi­ğini söyledi.

NETANYAHU KİMSEYİ dİnlemİyor

UNRWA’YA ilişkin karara varılmadan önce iddiaların kanıtlanma­sı gerektiğin­i vurgulayan Borrell, “(İddialar) Belki doğrudur, belki değildir ancak makul gibi görünen bu iddiaya insanların körü körüne inanmak zorunda kalması hukukun temel ilkelerine aykırıdır. Ve bizler her zaman hukukun üstünlüğü hakkında vaaz veren tarafız. Umuyorum ki bunu söylediğim için antisemiti­zmle suçlanmaya­cağım” eleştirisi­nde bulundu. Borrell, Gazze’de her geçen gün artarak devam eden sivil kayıplara tepki gösteren ülkelere çağrıda bulunarak, “Eğer çok fazla insanın öldürüldüğ­üne inanıyorsa­nız, belki de bu kadar çok insanın öldürülmes­ini engellemek için (İsrail’e) daha az silah sağlamalıs­ınız. Herkes Tel Aviv’e gidip yalvarıyor, ‘Bunu yapmayın, sivilleri koruyun, bu kadar çok insanı öldürmeyin’ diye. Ama (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu kimseyi dinlemiyor” dedi.

Bu İNSANLARı Nereye tahlİye edecekler?

İsrail’in Refah bölgesine saldırı planına ilişkin de konuşan Borrell, “İnsanlar tahliye edilecekmi­ş. Nereye, Ay’a mı? Bu insanları nereye tahliye edecekler? Uluslarara­sı toplum bunun çok fazla insanın hayatını kaybedeceğ­i bir katliam olacağına inanıyor. Belki de (İsrail’e yaptıkları) silah tedarikini düşünmeler­i gerekiyord­ur. Ülkeler ‘Çok fazla insan öldürülüyo­r, lütfen insanlarla ilgilenin, lütfen bu kadar çok insan öldürmeyin’ demeye devam ediyor. ‘Lütfen’ demeyi bırakın ve bir şeyler yapın” sözleriyle tepki gösterdi. Borrell, UNRWA’YA yönelik desteğin kesilmesin­in risklerine ilişkin “UNRWA’YA verilen desteğin kesilmesi, ihtiyaç sahibi milyonlarc­a insana verilen hayati hizmetleri­n kesintiye uğraması ve Gazze’de daha büyük bir insani felaket anlamına gelecektir” değerlendi­rmesinde bulundu. ANKARA - aa

 ?? ?? AB dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek temsilcisi Josep Borrell.
AB dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek temsilcisi Josep Borrell.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye