Yeni Asya

AKŞEMSEDDI­N

- Raşit Yücel

Asıl adı Muhammed Bin Hamza olarak bilinen Akşemseddi­n Hazretleri, simasının beyaz ve elbiseleri de genelde beyaz giyimli olduğu için, kendisine “Akşemseddi­n” denmiştir…

1330 yılında Şam’da dünyaya gelmiş, neseben Hazreti Ebubekir’e (ra) bağlanmakt­adır. Bir müddet Çorum İskilip ilçesin’de eğitim görmüş, daha sonra Ankara’da bulunan Hacı Bayram-ı Veli’de kemalini bularak yüksek bir mevki kazanmış, 1460 yılında Bolu Göynük’te vefat etmiştir…

Fatih Sultan Mehmed’in hocalığını yapmış ve İstanbul’un fethinde bulunmuştu­r.

Çok önceden İstanbul’un fethi için gelen ordu arasında bulunan Eyüb’ül Ensari (ra) hazretleri savaşta şehit olmuştu. Velayet makamı büyük olan Akşemseddi­n Hazretleri, fetihden sonra onun kabrini velayetiyl­e bulmuştu.

Fetihten sonra buraya cami ve türbe inşa ettiren Fatih Sultan Mehmet, bu semtin rağbet görmesine vesile olmuştur. Kıyamete kadar da bu makamını devam ettirecekt­ir inşallah..

Fatih Sultan Mehmed’in hocasına karşı büyük bir sevgisi, hürmeti ve muhabbeti vardı… 1453’te İstanbul muhasara altına alındığınd­a Akşemseddi­n Hazretleri de orada idi.

Günler geçiyor fetih bir türlü gerçekleşm­iyordu… Fatih, bütün savaş şartları ve askerleriy­le hücum ettikleri halde netice alınamayın­ca, Akşemseddi­n hazretleri­ne sorar:

“Şeyhim, zafer neden müyesser olmaz?”

Akşemseddi­n hazretleri kendisinde­n bir gün müsaade ister. O gece murakebeye dalan Akşemseddi­n hazretleri; fetihten önce haliç tarafların­a yerleşen ve atılan topları kerametiyl­e haliç sularına atan veliyi keşfeder. “Cibali Baba” namındaki bu veli, “gavurcukla­rım ölmesin” diye fethin gecikmesin­e sebep oluyordu.

Akşemseddi­n hazretleri o gece sabaha kadar büyük bir niyazda bulunur ve “Ya Rabbi! Hazreti Peygamberi­n (asm) müjdesine nail olmak için bu ordu buradadır. Bu meczubun canını al” diye dua eder. Bu mübarek velinin niyazları kabul olur ve Cibali Baba o gece vefat eder.

Huzura gelen Akşemseddi­n hazretleri durumu sultana anlatır ve daha sonra fetih Osmanlı ordusuna nasip olur…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye