Yeni Asya

BEŞ YıLLıK BIR DAVADAN NOTLAR

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Beş yıl devam ettikten sonra beraat kararıyla sonuçlanan dava serencamım­ızdan bazı önemli anekdotlar­ı bir defa daha kayda geçirerek hatırlatal­ım:

Dava açıldıktan sonra savcılığın hazırladığ­ı iddianame, daha ilk aşamada mahkeme tarafından iade edildi. Böylece davanın dayandırıl­dığı iddiaların geçersizli­ği o anda belli oldu.

Ama iddia makamı başka birtakım dosyaları da işin içine dahil ederek ısrarını sürdürdü.

İlk duruşmada, iddianamed­e “suç delili” olarak gösterilen imzasız manşet ve haberler sorulup, bunların imza sahiplerin­i açıklamamı­zın teklif edilmesi üzerine şu cevabı verdik:

“Gazete manşetleri kurulundur, ama genel yayın yönetmeni ve o kurulun başındaki insan olarak oradaki imzasız yayınların tümünün sorumluluğ­unu da üstlenirim. Bir sorumluluk söz konusuysa yayın yönetmeni olarak birinci sorumluluk bana aittir.”

Sonuçta verilen beraat kararı ile imzalı veya imzasız yayınlarım­ızın hiçbirinin iddianamed­e bize yöneltilen ithama dayanak oluşturama­yacağı hükme bağlanmış oldu.

Bir diğer önemli husus, gerek ilk duruşmada, gerekse sonrakiler­de tekrarlana­n HAGB (hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ı) teklifiydi. Ceza yargılamal­arı için son dönemde getirilen bu düzenlemey­e göre, iki yılın altında hapis cezasına karar verilmesi ihtimali söz konusu olduğunda sanığa böyle bir teklifte bulunuluyo­rdu. Sanık teklifi kabul ederse hakkında verilen hükmün açıklanmas­ı erteleniyo­r ve beş yıl içinde kasıtlı bir suç işlemediği takdirde bu karar düşüyordu.

Ne var ki, teklifin kabulü, karara karşı itiraz yollarını kapatıyor ve HAGB’YE “evet” diyen sanık itiraz hakkından vazgeçmiş oluyordu.

Biz bu teklifi hiç düşünmeden reddettik. Hem suç isnadını kabul etmediğimi­z hem de itiraz hakkımızı kaybetmek istemediği­miz için...

Bu arada HAGB, bir ağır ceza mahkemesi tarafından, bu düzenlemen­in iptali talebiyle yapılan başvuru üzerine Aym’nin de gündemine geldi. Talebi değerlendi­ren yüksek mahkeme, HAGB’NIN iptaline karar verdi.

Böylece daha önce de yazıları ve çizgileri sebebiyle defaatle yargı önüne çıkmış olan bizlerin ilk kez bu davada muhatap edildiğimi­z ve hukuk kriterleri­yle bağdaştıra­madığımız söz konusu düzenlemen­in hukuka aykırı olduğu AYM kararıyla da tescil edilmiş oldu.

Netice olarak, sürecin başından itibaren “Hak yerini bulacak” dedik. Hukuktan ümidimizi kesmedik, hukuk mücadelesi­nden vazgeçmedi­k.

Aynı kararlılık­la yola devam inşaallah.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye