Yeni Asya

4 şüpheli Gözaltına alındı—

TMMOB YÖNETİM KURULU’NDAN YAPıLAN AÇıKLAMADA “İLİÇ’TE YAŞANAN FELAKETİN TÜM SORUMLULAR­ı YARGı KARŞıSıNDA HESAP VERMELİ VE İŞLETME DERHAL KAPATıLMAD­ıR” DENİLDİ. Uyarılarım­ız dikkate alınmadı

-

Erzincan’ın iliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor. Bu kapsamda maden ocağını işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonun­da çalıştığı öğrenilen 4 şüpheli gözaltına alındı. Erzincan - aa

TOPRAK kayması meydana gelen ve işçilerin göçük altında kaldığı Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni daha önce de birçok skandal ile gündeme geldi. AKP İstanbul Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı olduğu dönemde tüm uyarılara rağmen kapasitesi artırılan madene ait ÇED raporunda, proje alanında toprak kayması riski bulunmadığ­ı belirtildi. 2022 yılının haziran ayında madendeki siyanür taşıyan boru patlayarak İliç Nehri’ne karıştı.

vergi BORCU Silinmiş

T24’ün haberine göre, patlamanın ardından ruhsatı iptal edilmeyen şirket, 3 ay sonra yeniden faaliyetle­rine başladı. Ayrıca, Kanadalı ortağının bilançosun­da, Anagold Madencilik’in 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun silindiği ortaya çıktı. Kanadalı SSR Mining’in madenden 2020-2023 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kar elde ettiği belirlendi. Çalık Holding de, 2012-2020 yılları arasında öz kaynakları­nı yaklaşık dokuz kat artırdı. Holdingin sahibi Ahmet Çalık Forbes’un listelerin­e girdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu, 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç’te bulunan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından işletilen Çöpler Kompleks Maden İşletmesi’nde meydana gelen toprak kayması üzerine basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu’nun açıklaması­nda “Her dilekçemiz­de, her açıklamamı­zda liç sahasında yaşanabile­cek kayma defaatle vurgulanmı­ş olmasına karşın; ne Bakanlık ne yerel idare ne de Mahkemece uyarılarım­ız dikkate alınmamış, göz ardı edilmiş, bugün yaşanan felakete yol açılmıştır” denildi.

MURAT KURUM

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye