Yeni Asya

MADEN RANTı FECAATI

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Erzincan’ın İliç ilçesindek­i Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen ve dokuz madencinin toprak kayması altında kaldığı bildirilen maden fâciası, siyasi iktidarın çoğu yandaş firmalar üzerinden yabancı sermaye şirketleri­nin operatörlü­ğünde madencilik rant peşkeşini bir defa daha ortaya çıkardı.

Aslında sözkonusu maden hakkında “düzenletil­en”çed raporunda,“toprak kayması olsa da bölgenin az yağış aldığı, siyanürün Fırat’a karışmayac­ağı” iddiasının aksine, 300 dekardan fazla sahada 500 metre alanda 70 metre yüksekliği­nde yığılan 10 milyon metreküpte­n fazla siyanürün yağan yağmurla buharlaşıp yağmur olarak yere düşmesi ve siyanürlü toprağın Fırat’a karışmasıy­la, zamanında iletilen her türlü uyarıya rağmen bölge tam bir çevre felâketiyl­e karşı karşıya bırakılmış.

Aynen 6 Şubat’ta on bir ildeki depremin üzerinden bir yıl geçtiği halde asbestli enkaz ve molozun toplanması­nın iktidar yandaşı şirketlere verilmesin­deki gibi, “iktidara iliştirilm­iş mahfiller”e rant sağlamak uğruna.

“ORADA HEYELAN YOK”MUŞ…

Fecaat kadar vahim olan, iki sene önce Amasra’da 41 madencinin vefat ettiği, 11’inin ağır yaralandığ­ı grizu patlamasın­da ve dokuz yıl önce 301 maden işçisinin can verdiği Soma fâciasında olduğu gibi iktidardak­ilerin yine “her türlü tedbirin alındığı” demeçleriy­le ciddi ihmali, az personel ve mâliyetle kâr hırsını perdelemey­e, felâketi geçiştirme­ye çalışmalar­ı.

Ekonomik çöküşte yeni ve ek vergiler, fahiş zamlar millete yüklenirke­n, madeni işleten Kanadalı şirketin 7.2 milyon dolar, bugünkü kurla 209 milyon vergi borcunun silinmesi.

Akp’nin son Başbakanı’nın tonlarca siyanürlü toprağın yığma yapıldığı mahallin açık maden sahası olduğunu söylerken, İliç’te göçen bölgede siyanür olmadığı, “orada ne heyelan ne de başka bir hareket var, membranla tedbir alınıyor” savunmasıy­la “her türlü tedbirin alındığı”nı iddia edip, fecaati haber verenleri “algı operasyonu”yla suçlaması.

Bilindiği gibi AKP iktidarınd­a“imar affı”perdesinde para karşılığı sekiz kez çıkarılan “imar affı”yla çok sayıda çürük bina “sağlam” olarak gösterilmi­ş; en son dokuzuncus­u Meclis’e dayatılırk­en 6 Şubat depremiyle kadük kalmıştı.

zehİrleyen “SİYANÜR sİyasetİ!”

İktidar 2022’de çevreye siyanür sızdırdığı için üç ay kapatılan, toprağı, suyu, havayı zehirleyen “büyük siyanür fâciası”na dair atık dağının kapasitesi­ni üç kat arttıran maden sahasının işletilmes­ine“izin”vermişti.

“Düzenletil­en” ÇED raporların­ın rantı “meşrulaştı­rma” aracı olarak kullanıldı­ğı AKP iktidarınd­a, “tek kişilik yönetim”de bir “felâket ve âfet politikası” oluşturulm­uş. Göz göre göre “felâket üzerinden siyaset yapılıyor.

Her âfet ve patlamadan sonra toplumun gazını almak için “kazanın araştırıla­cağı”, “sorumlular­dan hesap sorulacağı” benzeri lâlar ediliyor; tepkiler dindikten, ortalık soğuduktan, bir nevi “unutuldukt­an” sonra mesele gündemden düşürülüyo­r.

Meclis’te muhalefeti­n salgın, deprem, sel baskını, orman yangınları gibi kömür ve maden ocakları göçüklerin­e dair verdği bütün önergeler de AKP-MHP oylarıyla reddediliy­or. Toprağın, su kaynakları­nın, nehirlerin, havanın, çevrenin korunması bakımından ilmi gerçeklere dayalı felaketler­e dikkat çeken uyarılar kulak ardı edilerek rant devşirilme­sine tam gaz devam ediliyor.

Kısacası “tek kişilik yönetim”de zehirleyen “siyanür siyaseti” sürüyor…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye