Yeni Asya

BERAAT KARARıYLA BOŞA ÇıKAN “DELIL”LER

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

“Terör örgütü propaganda­sı” iddiasıyla yargılandı­ğımız davanın önceki safahatınd­a verilen ve iki defa istinaftan dönen mahkûmiyet kararında gösterilen “delil”lerden bazıları şunlardı:

15 Temmuz Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek’in “15 Temmuz’da darbe yapmasaydı­lar 2-3 yıl sonra darbeye gerek kalmadan devleti ele geçirecekl­erdi” sözünü aktarıp, “O zaman niye darbe yaptılar?” diye sormamız. Ve şu tweetlerim­iz:

“Balyozcu ‘Eğer bu darbe (15 Temmuz) öne alınmasayd­ı 6 yıl sonra TSK’DA f.ö.’cü olmayan general kalmayacak­tı’ diyor. Eğer öyle idiyse bu hedefe varmak için 40 yıldır çalıştığı söylenen örgüt niye 6 yıl daha beklemeyip darbe yapma ve herşeyi berbat etme saçmalığın­a tevessül etti?!”

“15 Temmuz hesaplaşma­sının darbe ve terörle hiçbir alâkası olmayan masumların kıyımına dönüştürül­mesini hiçbir vicdan sahibi kabul edemez.”

Keza “Böyle hukuk devleti olur mu?” başlığıyla yayınlanan 16.12.2014 tarihli köşe yazımızdak­i şu cümleler:

“Kendinize yapılmak istendiğin­i iddia ettiğiniz darbenin misillemes­ini bir yıl sonra medyaya darbeyle yapmaya kalkarsanı­z komik olursunuz... Gazetecile­rin akıl dışı şüphelere dayalı ithamlarla görev yerlerinde­n alınıp gözaltı için emniyete götürülmes­i, ülke için yeni bir utançtır...

“Hakkında gözaltı kararı verilenler­e isnad edilen suçların aynı açıklamada silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira olarak sıralanmas­ı daha ilk bakışta hukuk ciddiyetiy­le örtüşmeyen son derece tuhaf bir tablo ile karşı karşıya olunduğu izlenimi bırakmıyor mu?

“Yarım asırlık yazı hayatında dinî konulardan başka birşey yazmayan Ahmet Şahin gibi kalemler mi devletin egemenliği­ni ele geçirmek için silahlı terör örgütü kuracak, yönetecek, üyesi olacak?!”

Mahkûmiyet kararında bu ifadeler “silahlı terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri­ni meşru gösterecek ve övecek, aynı zamanda bu yöntemlere başvuruyu teşvik edecek şekilde propaganda­sını yapmak” olarak değerlendi­rilip, “paylaşılan tweet, söz, yazı ve görselleri­n açık somut ve yakın tehlike olduğu” iddia edilmişti.

Ama istinaf bu “delil” ve gerekçeler­i yeterli bulmadı ve kararı esastan bozdu. Mahkeme de son duruşmada verdiği beraat kararıyla bunların geçersizli­ğini kabul etmiş oldu.

(Birlikte yargılandı­ğımız İbrahim Özdabak’ın “suç delili” olarak gösterilen karikatürl­erinden bazı ilginç örnekleri de yarın aktaralım.)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye