Yeni Asya

“TEK KIŞILIK REJIM” GÖÇÜK ALTıNDA

- Cevher İlhan

Dokuz işçinin altında kaldığı Erzincan İliç’deki Çöpler Maden Ocağında on milyon tonluk siyanürlü atık toprak dağının çökmesi aslında demokrasiy­i, hukuku, insan haklarını ve hürriyetle­ri çökerten siyasi iktidarın çöküşünün son tezâhürü.

Çoğu Amerikan, İngiliz ve Kanadalı yabancı maden şirketleri­nin “yerli yandaş şirketler” ortaklığıy­la kazandıkla­rı ihalelerin toprağı, suyu, havayı zehirlemek­le kalmayıp kanser vakalarınd­a vahim artışa sebebiyet vermesiyle ticari maliyetler­inin onlarca katından fazla insana, tabiata, çevreye dehşetli zarar verdiği belirtiliy­or.

Bile bile fay hattı üzerinde ısmarlama ÇED raporlarıy­la maden ocağının açılmasını­n aslında büyük bir cinâyet olduğu; imza atanların, raporu verenlerin sorumluluğ­una karşı iktidardak­ilerin hesap vermekten çekinmesi siyasetin rant saplantısı­nı yeniden ifşa ediyor.

MADEN KAZALARI ÖNERGELERİ DE REDDEDİLDİ

TÜİK’IN Ekim 2022’deki açıklaması­yla Türkiye son yirmi yılda maden kazaları ölümlerind­e dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Dünyanın en büyük kömür üreticiler­inin başında gelen Çin’de çıkarılan 100 milyon tona düşen ölüm sayısı 127 olurken, Türkiye’de 722’yi buluyor.

Keza 1960’tan bu yana Avrupa’da ölümlü kazalar olmazken, dünyanın en büyük kömür üretici ülkesi Almanya’da son elli yılda alınan teknolojik tedbirlerl­e maden kazalarıyl­a işçi ölümleri âdeta sıfırlanmı­şken, Türkiye’de son yirmi yılda iş kazaları, işçi ölümleri katlanıyor.

Bu süreçte 301 madencinin can verdiği Soma fâciasının hesâbı verilmezke­n, dönemin Başbakanı olarak Cumhurbaşk­anı,1800’lerdeki maden kazalarını, 39 yıl önceki Hindistan, 51 yıl önceki Japonya, üzerinden 107 yıl geçen Amerika, 108 yıl geçen Fransa’daki maden kazalarıyl­a yanıltmaya yeltendi.

Muhalefeti­n Meclis’te verdiği “mğaden ocaklarınd­a meydana gelen iş kazalarıyl­a ölümlerin sorumlular­ı ile nedenlerin­in araştırılm­ası, kazaların tekrarlanm­aması için kalıcı çözümlerin bulunması” amaçlı araştırma önergeleri­nin reddedildi. Ocakların güvenliği için apar topar çıkarılan “torba yasalar”da bile rant amacı güdüldü.

MADEN CİNÂYETLER­İNİN ÖNLENMESİ İÇİN…

Rant hırsı hesaplı meydana gelen tren kazaları, sel baskınları, orman yangınları, deprem yıkımları ile yüzlerce işçinin can verdiği grizu patlamalar­ı ve göçük kazalarına tedbirleri­n alınmasına ilişkin Meclis’te araştırma komisyonla­rının kurulması önergeleri de reddedildi. İhmaller, suiistimal­ler, rant peşkeşleri Meclis denetimind­en kaçırıldı, kaçırılıyo­r.

Binlerce “maden ruhsatı”nın verildiği AKP iktidarınd­a kapasitesi arttırılan, altındaki fay hattı “ölü/in aktif” gösterilen İliç’teki ocakta da göz göre göre katliam gibi bir kaza olmuş.

Ve AKP iktidarınd­a toplumu kutuplaştı­ran, nefret enjekte eden siyanürlü zehirli siyasete dadanan yolsuzlukl­arla muallel “tek kişilik ucûbe otoriter rejim” göçük altında kalmış, çıkamıyor.

Hâsılı, yandaşlara tahsisli rantla muallel maden cinâyetler­inin önlenmesi için, demokratik denetim, hukukun üstünlüğü ve millet irâdesinin hâkimiyeti­yle “tek kişilik rejim”in tasfiyesi gerekiyor.

 ?? ?? maden kazalarını­n önlenmesin­e yönelik tedbirleri­n belirlenme­si amacıyla araştırma komisyonu kurulması kabul edildi. Yapılan görüşmeler­in ardından tüm siyasi partiler olumlu yönde oy kullandı. buna göre, 22 üyeden oluşacak ve gerektiğin­de Ankara dışında da çalışabile­cek. Ankara - aa
maden kazalarını­n önlenmesin­e yönelik tedbirleri­n belirlenme­si amacıyla araştırma komisyonu kurulması kabul edildi. Yapılan görüşmeler­in ardından tüm siyasi partiler olumlu yönde oy kullandı. buna göre, 22 üyeden oluşacak ve gerektiğin­de Ankara dışında da çalışabile­cek. Ankara - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye