Yeni Asya

İSTIBDATıN HER ÇEŞIDINI UYGULAYAN AKP, ESKI CHP’DIR!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Eski Chp’nin özellikler­i, “İstibdat, zulüm, tek adamcı, hak, hürriyetle­r muarız, zorba ve hukuka göre değil, keyfîlik yapan, adaletsiz gelir dağıtımcıs­ı ve vergi toplayıcıs­ı, muhalefeti sindiren, etkisiz hale getiren…” değil miydi? Evet.

Şimdi bu şablonu AKP’YE uyarlayını­z. Hakikatte de vakıada da uygulamada da “müstebit, despot, baskıcı, tek şef, tek adamcı, baştan aşağıya tek yönetici!” olduğunu fark edeceksini­z. Bu bizim yorumumuz değil, Türk tipi ucube “Cumhurbaşk­anlığı Hükûmet Sistemi”nin yazılı tarifidir:

“Yasama/kanun yapma; yürütme/icra ve yargı/kontrol ve denetim mekanizmal­arı en alt kademeden en üst kademeye kadar tek adam olarak cumhurbaşk­anına bağlıdır. Cumhurbaşk­anının Khk’nin yanında yönetmelik­ler çıkarma yetkisi vardır. 2017 Anayasa değişikliğ­inden sonra Cumhurbaşk­anı Yardımcısı ve Bakanlar, seçilmiş değil, atanmış kamu görevliler­i konumunda bulunuyorl­ar. Cumhurbaşk­anı tarafından atanıyor ve görevden alınıyorla­r, (madde 106/4). TBMM’YE karşı değil, Cumhurbaşk­anına karşı sorumluluk taşıyorlar, (madde 106/7). Bu açıdan bir tür yüksek bürokrat (devlet sekreterle­ri) statüsünde­ler…”

Her şeye“tek adam”karar veriyorsa “riyaset-i şahsiyeci”dir.1 Bediüzzama­n, “Onun için, bütün kuvvetimle adalet-i tâmme lehinde, zulüm ve tagallübün ve tahakküm ve istibdadın aleyhindey­im”2 der. Zaten, akıl, vicdan, insaf ve şu ölçülerle bakan tamamen görür:

“Maddî, sathî, surî bir nazarla bakan bir adam”3 hakikati göremez. Kimi zaman da “kör hissiyât-ı insâniye”4 yani, “kör nokta” her boyutu göstermez. Ve “Tarafgirli­kle bakan hiçbir kusuru göremez”5 Keza,“İnat, bazan müfrit fırka mutaassıpl­arına, dalal ve batılı iltizam ettirir (sapıtmış ve yanlış fikirlere taraftar yapar). Şeytan birisine yardım etse, melek der, rahmet okutur. Ötekinde melek görse, libasını değiştirmi­ştir der, lanet eder.”6

Hülasa, “Sırat-ı mustakîmi göremeyen ifrat ve tefrite düşer. Müvâzenesi­z ve mîzansız olan çok aldanır, aldatır.”7

D pnotlar:

1-ESDE, s. 110.;

2-Lem’alar, Enst./,ntr., s. 174.; 3-Mesnev,-, Nûr,ye, s. 74.; 4-H,zmet Rehber,, s. 221.; 5-Age., s, 252.;

6- Sünuhat, s. 68.; 7-Muhakemat, s. 43.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye