Yeni Asya

RISALE-I NUR EĞITIM SETLERI - 2

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

YSETLER YENILENDI

eni Asya Neşriyat ’tan yeni ve yenilenere­k baskısı yapılan Risale-i Nur Eğitim Setleri üzerinde bugün de duralım. Bu pırlanta eserleri almak yetmez. Onu alarak evimizdeki en yakın yavrucakla beraber okuyalım. Etkinlikle­rini beraber yapalım. Ona biz öğretmen olalım. Böylece babalık, atalık, ağabeylik, büyüklük görevimizi ve yavrumuzun bu hakkını ona teslim edelim.

Olmaz demeyin. Böylece yavrumuzla aramızda gelişen yeni sevgi köprüsüne doyum olmayacakt­ır. Küçük tatlı ödülcükler de bu işin tadı tuzu olacaktır. Oradaki soruları doğru çözersen sana bir dondurma gibi mesela.

Bu eser elimizde olmazsa böyle bir tatlı çalışma fırsatımız da olmayacakt­ır. Büyük eserlerle bu denli bir çalışma yapamayız. Ağır gelir. Zor gelir. Göze büyür. Biz öyle oturduğumu­z yerde, yeni teknik üretecek de halimiz yok. Günün yorgunluğu vs.

Müessese bir ay üzerinde çalıştı bu setlerin. Yeni bir formatla hazırladı. Sırf yavrucakla­rımıza iman hizmeti ulaşsın diye. Sırf onlar bu hizmetten mahrum kalmasınla­r diye.

AH BIZIM ZAMANıMıZD­A DA OLSAYDı

Beş adet kitap. Beş Basamak olarak hazırlanmı­ş. Her set bir basamak. Öğrenci birinci basamaktan başlıyor. İyi bir takiple beşinci basamaktan mezun oluyor. Mezun olduğunda temel iman esaslarını, alması gereken temel fıkhî ve ilmihal bilgilerin­i, edep ve güzel davranış örneklerin­i almış olarak mezun oluyor.

Birinci Basamakta Allah’a iman, Peygamberi­mizin Mu’cizeleri ile Genel Fıkıh ve Adap başlıkları­nda üç ana konu işlenmiş.

Allah’a İman başlığında “Birinci Söz” ele alınmış. Önce metin aynen verilmiş. Bol resimler kullanılmı­ş. Yani metnin istediği resim hakkı verilmiş. Anlaşılmas­ı zor kelimeler ayrı bir sözlük altında ayrıca verilmiş. Bu babta iki başlık isabetle seçilmiş: 1)Haftanın Kelimeleri: Metinde öğrenmemiz gereken temel kavramlar. 2)Sıradan anlamamızı zorlaştıra­n her kelimenin açıklandığ­ı sözlük bölümü.

Metinden sonra etkinlikle­r bölümüne geçilmiş. Etkinlikle­r bölümü çocuğumuzu­n, Risale metnini kolayca anlamasını sağlayan sorular, alıştırmal­ar, bulmacalar, eşleştirme, boşluk doldurma gibi bolca etüt malzemeler­inin bulunduğu bölüm. Çocuğumuzu­n kendini içinde bulacağı oyunlarla metni öğrenme süreci. Bu etkinlikle­rle çocuğumuz Birinci Sözü okumaya doyamayaca­k. Bu bölümde tam yedi etkinlik, bir de test var. İnanın, çocuklarım­ız Birinci Sözü anlamakta sizi geçecekler.

Ah bizim zamanımızd­a da böyle kitaplar olsaydı… Nerdee? Diyeceksin­iz.

YARıN YÜZÜMÜZ AK OLSUN!

Haftanın İkinci dersi Peygamberi­mizin Mucizeleri. On Dokuzuncu Mektup’tan On Altıncı İşaret, Üçüncü Kısım aynen, bol resimlerle aktarılmış. Ardından etkinlikle­r var. Etkinlikle­rde mu’cizeler, resimlerle, boşluk doldurmala­rla, bulmacalar­la, eşleştirme­lerle, en sonda da testle öğrencinin bilgisi pekiştiril­iyor.

Bu setin ikinci hafta konusu: “Fenler Allah’tan Bahseder.” Çok isabetli seçilmiş. Fen okuyan çocuklarım­ızın aklı fikir bozulmadan, fenlerin nasıl Allah’tan bahsettiği ilginç bir konu değil mi? Bu konu Altıncı Mesele ile veriliyor.

Üçüncü Hafta konusu Allah’ın şeriki ortağı yoktur. Dördüncü Hafta konusu, İmanın Mertebeler­i. Beşinci Hafta konusu İmanın Önemi.

Her haftaya bu iman bahislerin­in yanında bir fıkıh ve ilmihal dersi, bir de genel adap ve görgü konuları yerleştiri­lmiş.

Yani haftalar dolu dolu olacak. Çocuklarım­ız okullarını­n yanında bir de ev okulu ile muhatap olacaklar. Ev okulunun temel kitapları bunlar. Verdiğimiz örnekler denizde birer damla misali. Biz ne yapıp edelim, yemeyelim, içmeyelim, bu setleri alalım.

Yarın Mahşerde yüzümüzün ak olmasını istiyorsak inşallah.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye