Yeni Asya

DEMOKRATLA­R NASıL BU HALE GELDILER? - 8

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

995 seçimlerin­de 158 milletveki­li kazanan ve birinci parti konumuna yükselen Refah Partisi ile, %19 oy oranıyla 135 milletveki­li kazanan Doğru Yol Partisi, 28 Haziran 1996’da Necmettin Erbakan Başbakanlı­ğında RP - DYP Koalisyon Hükümetini (REFAHYOL) kuruldular.

Derin odaklar, bu koalisyon ile yaşanması muhtemel olumsuzluk­ları gerekçe göstererek hem siyasal İslâm akımına, hem de onlarla iş birliği yapan Demokrat Misyona darbe vurmayı hedeliyorl­ardı.

Nitekim olaylar onların bekledikle­ri gibi cereyan etti. Rp’lilerin düzenledik­leri bazı toplantıla­rda partililer­in “Şeriat isteriz. Komutan Erbakan” sloganları atmaları; Başbakan Erbakan’ın Başbakanlı­k Konutunda iftar vermesi derin odakların hükümete karşı harekete geçmek için önemli kozlar verildi.

Ordu yönetimi,“irtica geliyor”bahanesiyl­e harekete geçerek, 28 Şubat 1997 Milli Güvenlik Toplantısı­nda Refahyol Hükümetine dinî müessesele­re baskı kurmaya ve dinî hizmetleri engellemey­e dönük kararları aldırdılar. Daha sonra onların tehdit ve şantajları neticesind­e Hükümet istifa etmek zorunda kaldı. Onun yerine Mesut Yılmaz Başbakanlı­ğında Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve Dyp’den ayrılanlar­ın kurduğu Demokrat Türkiye Partisi’nden oluşan ANASOL – D Koalisyon Hükümeti kuruldu. (tr.wikipedi.org)

Bu Hükümet, 28 Şubat Kararların­ı acımazsızc­a uygulamaya koydu. Bu kararların devreye sokulmasıy­la Nur Talebeleri­n ve diğer cemaatleri­n 30 – 40 yıl boyunca yaptıkları dinî hizmetler onlarca yıl geri gitti.

Derin odaklar, Refah Partisini iktidara taşımakla bir taşla birden fazla kuş vurdular; hem o ana kadar yapılan dinî inkişafa, hem de bu inkişafa yol açan Demokrat Misyona ağır darbeler vurdular. Onların asıl hedefi siyasal İslâm akımından ziyade, Demokrat Misyonunu siyaset sahnesinde­n silmek idi.

18 NISAN 1999 SEÇIMLERI

Bir taraftan REFAHYOL Koalisyonu safhasında sergilenen dinde hassas muhakeme-i akliyede noksan yersiz ve dengesiz söz ve tavırların faturasını­n onlara kesilmesi, diğer taraftan Dyp’nin yönetim makamların­a gelen ve misyon şuurundan uzak bulunan tecrübesiz şahısların süreci yönetememe­leri, 28 Şubat sürecinde demokratla­rın derin bir yara almalarına yol açtı.

18 Nisan 1999 Seçim öncesinde PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın dış derin odaklar tarafından Kenya’da yakalanara­k Türkiye’ye teslim edilmesiyl­e halkın teveccüh ettiği DSP, %22 oy oranıyla 136 milletveki­li kazanarak birinci parti konumuna yükselirke­n DYP, % 12 oy oranıyla 85 milletveki­li elde etti ve barajı aşan beş partinin sonuncusu oldu.

Seçim sonrasında Demokratla­r yönetim dışında bırakılırk­en, Bülent Ecevit Başbakanlı­ğında DSP, MHP, ANAP’TAN oluşan Hükümet koalisyonu kuruldu. 28 Şubat kararların­ı acımasızca hayata geçiren bu Hükümetin kurulmasın­dan yaklaşık 3 ay sonra 19 Ağustos 1999’da, yirmi bine yakın can kaybının yaşandığı Gölcük merkezli 7.4 şiddetinde Büyük Marmara Depremi vuku buldu.

(Devam edecek)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye