Yeni Asya

“Venera 7”

İNSANOĞLUN­UN UZAYıN BİLİNMEYEN­LERİNİ Keşfetme SERÜVENİ, ESKİ Sovyet SOSYALİST CUMHURİYET­LER BİRLİĞİ’NİN (SSCB) “SPUTNİK 1”YAPAY UYDUSUNU 4 EKİM 1957’De DÜNYA YÖRÜNGESİN­E GÖNDERMESİ­YLE BAŞLADı. “insan için küçük, insanlık için büyük bir adım”

-

DÜNYA’NIN ötesini keşfetmek için başlatılan uzay misyonları­yla, Ay ve Güneş Sistemi’ndeki gezegenler ile diğer galaksiler hakkında öğrenilenl­er günden güne artıyor. İnsanoğlun­un uzayın derinlikle­rini keşfetme macerası SSCB’NIN “Sputnik 1” yapay uydusunu 67 yıl önce dünya yörüngesin­e fırlatması­yla başladı. İlk yapay uydunun 1957’de fırlatılma­sından itibaren, Güneş Sistemi ve uzay detaylıca incelenirk­en, binlerce gezegen ve yıldız keşfedildi. İşte uzay çalışmalar­ı alanındaki bazı ilkler ve bu alanda kaydedilen gelişmeler...

uzaya çıkan ilk insan

Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961’de “Vostok 1” uzay mekiğiyle Dünya yörüngesin­i 108 16 Şubat 2024 Cuma dakika boyunca turlayarak uzaya çıkan ilk insan oldu.

Öte yandan, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), aynı yıl “Merkür Projesi” kapsamında geliştirdi­ği mekiklerle önce maymunları daha sonra astronot Alan Shepard’ı uzaya gönderdi. Fakat Shepard Dünya’nın yörüngesin­e ulaşamadı. Bu denemenin ardından astronot John Glenn, 20 Şubat 1962’de Dünya’nın yörüngesin­e erişen ilk Amerikalı oldu.

Uzay istasyonla­rı kurulmaya başlanmada­n önce Rus kozmonot Valeri Bykovsky, 14-19 Haziran 1963’te Vostok 5 uzay aracıyla en uzun solo uzay uçuşu rekorunu 4 gün 23 saat ile elde etti. abd, 20 Temmuz 1969’da “apollo 11” misyonu kapsamında neil armstrong, Edwin aldrin ve michael Collins’i ay’a yolladı. ay’a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçen armstrong, ay’a adım atarken sarf ettiği “insan için küçük, insanlık için büyük bir adım” sözüyle de akıllara kazındı. nasa’nın “apollo” programı kapsamında 12 kişi ay yüzeyine inerken, program “apollo 17” misyonuyla 1972’de son buldu. uzaya çıkan ilk insan Gagarin ve ay’a ayak basan ilk kişi armstrong’un ardından uzun süreli uzay misyonları için de adımlar atılmaya başlandı. ayrıca uzay istasyonla­rı kurulmadan önce en uzun uçuş 18 gündü ve bu 1970’de rekor olarak kabul ediliyordu. uzay araçlarını­n küçük boyutlu olması, temel ihtiyaçlar­ın depolanama­ması ve tıbbi gözetim gibi imkanların kısıtlı olması nedeniyle o dönemde uzayda uzun süre kalma imkanı bulunmuyor­du. ilk deneysel uzay istasyonu 1971’de kurulan Salyut 1’di. 1970’li ve 1980’li yıllarda birçok uzun süreli misyona ev sahipliği yapan Salyut’ta en uzun süre kalma rekoru 237 güne kadar ulaştı.

SSCB tarafından Venüs’e fırlatılan iki uzay aracından biri olan “Venera 7”, Aralık 1970’te Venüs’e indiğinde başka bir gezegene yumuşak iniş yapan ve oradan Dünya’ya veri akışı sağlayan ilk uzay aracı oldu. Misyonun amacı Venüs’ün atmosferin­den veri sağlamak, gezegenin yüzeyine iniş yapmak ve inişin ardından veri aktarımına devam etmekti.

 ?? ?? Dünya’nın ötesini keşfetmek için başlatılan uzay misyonları­yla, ay ve Güneş Sistemi’ndeki gezegenler ile diğer galaksiler hakkında öğrenilenl­er günden güne artıyor.
Dünya’nın ötesini keşfetmek için başlatılan uzay misyonları­yla, ay ve Güneş Sistemi’ndeki gezegenler ile diğer galaksiler hakkında öğrenilenl­er günden güne artıyor.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Yurigagari­n
Yurigagari­n

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye