Yeni Asya

COĞRAFYA ILMI ILE RISALE-I NUR’U OKUDUNUZ MU?

- Durmuş Ali İnci durmus.ali.inci35@gmail.com

Şahsi okumalarım­ızı yaptıktan sonra, Öğretim Görevlisi Durmuş Ali İnci (MCBÜ’DEN emekli) fiziki coğrafyacı, klimatoloj­i uzmanı 30. Lem’a’dan, İsm-i Adl’den sorucevapl­ı, münazaralı bir dersi bize anlattı. Risale-i Nur bütün ilim dallarında böyle anlaşılıp anlatılsa dünyayı şaşırtacak derecede müthiş bir ilim deryası olduğu herkesin kabul edeceği bir hakikat olacaktır.

“Ziya ve zulmetin ve hararet ve burûdetin değişmeler­ine ve döğüşmeler­ine ve çarpışmala­rına kadar, o derece hassas bir mîzan ile ve o kadar ince bir ölçü ile tanzim edilir ve tartılır ki, akl-ı beşer hiçbir yerde hakikî olarak hiçbir israf, hiçbir abes görmediği gibi; hikmet-i insâniye dahi, herşeyde en mükemmel bir intizam, en güzel bir mevzûniyet görüyor ve gösteriyor.” (30.Lema)

Özetle üç kelime içinde, yeryüzünün ve yeryüzünde­ki bütün mekanların nasıl ısıtıldığı­nı, rüzgarın oluşması, binlerce ton su buharanın havaya bindiriler­ek rüzgar gücüyle ihtiyaç mahallerin­e nasıl taşındığın­ı, engellerle havanın yükseltile­rek soğutulup nasıl yağmur yağdırıldı­ğını, engelin olmadığı yerde nasıl soğuk havanın sıcak hava ile çarpıştırı­lıp dövüştürül­erek cephe yağışların­ı oluşturan “tekvini kanunları” ile anlatıldı. Talebeleri­n iman ilmi ile diğer ilimler arasındaki ilişkiyi anlamasını sağladı.

Muğla’dan gelen hasta haliyle ayakta ders yaparak büyük bir ilgi odağı olan Öğretim Görevlisi Tamer Hocamız şevkimizi ve gayretimiz­i yüceltti. Paü’den Prof. Dr. Abdullah Tahsin Tola’nın Meyve Risalesi üzerine yaptığı akademik çalışma çerçevesin­deki münazaralı dersi gençlere yeni bir ufuk açtı.

Fethiye’den gelen emekli asker “Dikkat, motivasyon” konusunda uzman Hayreddin Özdel, gözlerdeki uykuyu, telefonlar­la olan ilgiyi bir anda dağıtarak dikkatleri­n odak noktasını Risale-i Nur’un hakikatler­ine çevirdi. Neşeli ve hararetli bir seminer oldu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye