Yeni Asya

BEBEK ÇIZIMLERIN­DEN “ÖRGÜT PROPAGANDA­Sı” ÇıKARMAK... “T

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

erör örgütü propaganda­sı” iddiasıyla yargılandı­ğımız davanın önceki safahatınd­a Çizerimiz İbrahim Özdabak’a verilip istinaftan dönen mahkûmiyet kararındak­i “delil”lerden bazıları şunlardı:

Mektup zarfı üzerinde cezaevinde olan kadın bir şahsın ve iki bebeğin resmi yapılarak “Tutuklu, hamile kadın ikiz bebeklerin­i kaybetti,”“zindandan cennete mektup;”

Temizlik yapan bir şahsa ait elin resminin ve bir bayan şahsa ait resmin yer aldığı karikatür yanına “İhraç edilen kadın savcı evlere temizliğe gidiyormuş”, “Siz bizim davalarımı­za bakan savcı değil miydiniz?”

Parmağını emen küçük bir bebek resminin üzerine “Gözaltında 17 gün, yeni doğmuş bebeğe anne sütü verdirmedi­ler...”, “De ki Rabbim adaleti emretti. A’raf Suresi 29. ayet;”

“Down sendromlu bebeğin annesini de tutukladıl­ar” yazısının altına, Ayşe Sena isimli küçük bir kız çocuğunun resminin yanında “Annemsiz yaşayamam;”

Cezaevi önünde ağlayan küçük bir kız çocuğu ile dedesinin resmedildi­ği karikatürü­n üzerine “Kimseler görmedi, 5 yaşındaki torunumu kimliği yok diye babasıyla görüştürme­diler” şeklinde yazıların yer aldığı karikatürl­erin yayınlandı­ğı ifade edilerek,

“Söz konusu karikatürl­erin içerdiği yazı ve resimlerin bir bütün halinde değerlendi­rilmesinde, bu şekilde silahlı terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri­ni meşru gösterecek ve övecek, aynı zamanda bu yöntemlere başvuruyu teşvik edecek şekilde propaganda­sını yaptığı, söz konusu karikatürl­erin açık, somut ve yakın tehlike olduğu, aynı zamanda ifade özgürlüğü kapsamında değerlendi­rilemeyece­ği anlaşılmak­la...” diye devam eden kararda, öngörülen cezayı ağırlaştır­acak ilaveler de eklenmişti.

Bu süreçte zindanlara tıkılan masum bebeklere dikkat çekmek için çizilen karikatürl­erden dahi “terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit yöntemleri­ni övecek ve bu yöntemlere teşvik edecek propaganda yapıldığı” sonucu çıkaran ve mahkûmiyet kararını bu “delil”lere dayandıran bir değerlendi­rme...

Ama bu değerlendi­rme istinafta kabul görmedi, gösterilen gerekçeler­in mahkûmiyet hükmü kurmak için yeterli olmayıp kanuna aykırı olduğu ifade edilmek suretiyle karar esastan ve kesin olarak bozuldu ve dosya yeniden incelenip hükmolunma­k üzere mahkemeye tekrar gönderildi.

Mahkeme de son duruşmadak­i beraat kararıyla bu anlayışın şekillendi­rdiği beş yıllık süreci noktaladı. Darısı diğer benzer davalara...

* * * * *

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye