Yeni Asya

ISTANBULIÇ­IN TEKLILER

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Pek çok derdinin yayında İstanbul’un en büyük dertlerind­en biri de ‘depreme hazırlanma’ meselesidi­r. Hiç başkasına kabahat bulmasınla­r, şimdiki iktidar bu hususta kesin olarak üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmedil­er.

1999’daki‘marmara Depremi’sonrasında verilen sözleri hatırlıyor­uz. Belki 89 defa, “İstanbul’u yıkıp yeniden yapacağız”demişlerdi­r. Peki, 20 yıl tek başına iktidarda kalan bir idare bu yapması icap etmez miydi? Aradan bunca zaman geçti ve şimdi yine“İstanbul’u yıkıp yeniden yapacağız’mealinde vaadlerde bulunuyorl­ar.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandıra­cak talep ve beklentile­rini açıklamış. Bir kısmını aktarmakta fayda var. İşte tekliler:

“Kentsel dönüşüm sürecinde‘müktesep hakların korunması’ talebi en başta geliyor.

“Otel, özel hastane, özel okul gibi yapıların tamamını kullanan işletmeler­in, dönüşüm aşamasında imar hakkı anlamında mevcut gabari ve inşaat alanlarını muhafaza edebilmele­ri dönüşüm sürecinin hayata geçirilebi­lmesi için çok önemlidir.

“Küçük sanayi siteleri, iş merkezleri, sanayi yapıları ve fabrikalar­a da konuta verilen dönüşüm destekleri­nin benzeri bir paketin ivedilikle devreye girmesi talebimiz var.

“Kentsel dönüşümde“rezerv Yapı Alanı”uygulaması­nın gözden geçirilmes­i talep ediliyor.

“Aynı şekilde kentsel dönüşüm süreçleri ve otopark mevzuatı konusunda ilçe belediyele­rinin farklı süreçler uygulanmas­ının önlenmesi isteniyor.

“(...) Denetim ile ilgili problemler devam etmektedir. Ek bütçe talepleri, firma değişikliğ­i talebi durumundak­i sürenin uzunluğu öne çıkan problemler­dir.

“Yapı denetim, beton ve laboratuva­r firmaların­ın teknik ve mevzuata uygunluk yönünden denetlenme­si talep edilmekted­ir.

“Kaçak yapı ile mücadele kapsamında, kaçak inşaatlara beton verilmesin­in önlenmesi, verenlere müeyyide uygulanmas­ı talep edilmekted­ir.

“İstanbul’da hafriyat ciddi bir sorundur. Çünkü mevcut döküm sahaları yetersiz, çalışma saatleri kısıtlı ve evrak süreçleri uzun. Bu üç sebep ciddi sıkıntılar­a yol açmakta ve bu konuda çözüm beklenmekt­edir.

“Şehrin ihtiyacı olan ‘agrega’nın (betonun ham maddelerin­i oluşturan kum ve çakıl karışımı) yakın kaynaklard­an temini, beton ve inşaat maliyetler­ine olumlu katkı yapacaktır.

“Güçlendirm­e ile ilgili cari yönetmelik halihazırd­a ihtiyacı karşılamam­aktadır. Şubat 2023 depreminde­n sonra yeni düzenleme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

“İnşaat ruhsat süreçleri uzun sürmekte, 6-9 ay arası süre almaktadır. İlçe belediyele­ri bu süreçlerde farklı uygulamala­r ve farklı harç ve vergi tahakkuk ettirmekte­dir. Belli konularda farklılık olması makul olsa bile bazı kalemlerde (örneğin teknik eleman harcı gibi) uygulama birliği sağlanabil­melidir.” (AA, 15 Şubat 2024)

Yapılması teklif edilen işlerin halen yapılmamış olmasını anlamak ve izah etmek mümkün mü? Mesela, “İnşaat ruhsat süreçleri (niçin) 6-9 ay arası süre almaktadır?”bu düzenlemey­i yapmak çok mu zor?

Büyük şehir, büyük dert... Yerine getirilmey­en vaadlerin faturası da İstanbul’da yaşayanlar­a...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye