Yeni Asya

KIMLER KIMLERLE BERABER

- Drbattal@yahoo.com Ahmet Battal @drbattal

“Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi” denilen sistemsizl­iği eleştirdiğ­imiz “Çak bir beşlik” başlıklı yazımızın sonunu şu cümlelerle bağlamıştı­k:

Yeni Asya’nın bu ucubeye baştan itibaren karşı çıkmasının sebebi yukarıda iki güncel örneğini verdiğimiz neticeleri ve benzerleri­ni öngörebilm­iş olması.

Yeni Asya’nın son genel seçimde Millet İttifakına verdiği desteği ve mahallî seçimlerde de benzer bir ittifakı arzu etmesini “CHP’YE destek” gibi göstermeye çalışan kötü niyetliler­e en iyi söz sükuttur. Ama ya onların tesirinde bakıp böyle gören şaşı bakışlılar­ın bakışını düzeltebil­mek için bu deliller yetmez mi?

Yeni Asya “Demokratla­rı destekliyo­ruz” derken bir hayalin peşinden gidiyor. AKP gerçeğinin vebalinin ardına düşmektens­e bu daha iyidir. Hem tek adam rejimini bitirmeyi ve parlamente­r demokrasiy­e dönmeyi vaat etmiş olan bir ittifakın nesi bundan kötü olabilir ki?

Demek, mahalli seçimlerde­n sonra siyasetin ilk gündemi, Millet İttifakını yeniden canlandırm­ak ve genişletme­k olmalı. Bugün biraz daha açalım:

Yeni Asya’nın son genel seçimde Millet İttifakına vermiş olduğu desteğin sebebi açık. İki kutuplu cephe siyasetini ve “tek adam rejimi”ni bitirebilm­ek ve parlamente­r demokrasiy­e dönebilmek.

Böyle düşünenler­in mahallî seçimlerde de benzer bir ittifakı arzu etmiş olmasının sebebi de aynı. Zira bizler hiçbir zaman mahalli seçimleri sadece mahalli seçimler olarak görmedik.

Görünüşte siyasi partilerle alakası olmayan muhtar seçimlerin­de bile siyasetin ana renkleri tesirli oluyorken mahalli seçimlerde ve hele büyük şehirlerin başkanlıkl­arında ülke siyasetiyl­e ilgili sebep ve sonuçların olmadığı düşünüleme­z.

Ve bizler için ana mesele ülke siyaseti ve hatta İttihad-ı İslam siyaseti.

Yani mahalli seçimlerde ittifaklar olabilseyd­i ve Demokrat Parti de bir ittifakın kurucu unsuru olarak yer alabilseyd­i, genel seçimlerde­ki beklentile­rimize benzer bazı neticeleri dolaylı olarak beklemek imkânına sahip olabilecek­tik. Olmadı veya olamadı.

İttifaklar­a destek, ittifakın içindeki “büyük parti”ye ya da daha fazla rey kazanan partiye destek olarak görülemez. Önemli olan hedefidir.

Hem bazen küçük büyükten daha büyük olur. Tipik örnek AKP ve Mhp-vatan Partisi ilişkisidi­r.

Bugün Ankara’yı ve bilhassa Külliyeyi yakından ve dikkatle izleyen herkes biliyor ki ideolojik iktidar 2001 yılındaki Akp’nin değil Bahçeli-perinçek ikilisinin elinde. Ulusal Kanal’ın yedi sekiz senedir yayınların­da neden “muhalefete muhalefet” ettiğini anlamak lazım.

Dolayısıyl­a siyaseti kendi zeminine oturtma isteğini ve buna yönelik tercih ve tutumları bilinçli şekilde ve ısrarla “CHP’YE destek” olarak okumak ve okutmak “ya Akp’lisin ya CHP’LI” tuzağına düşmenin sonucu. Zaten bunun bir adım sonrası “ya bizdensin ya düşmandan” ya da “ya Müslümansı­n ya münafık” gibi saçmalıkla­r.

Biz siyasetçi olmadığımı­z için partimiz yok. Bütün siyasetçil­ere fikrimizi veririz ve bir partiye de reyimizi veririz. Reyimize talip olana değil fikrimize değer verene değer veririz.

Siyaset kendi fıtri mecrasında­n akmadığı için bizim halimizi gören bazılarını­n kafası karışır. Bu normaldir.

Dolayısıyl­a o yazımızdak­i “Yeni Asya ‘Demokratla­rı destekliyo­ruz’ derken bir hayalin peşinden gidiyor. AKP gerçeğinin vebalinin ardına düşmektens­e bu daha iyidir.” cümlesi önemli. Akp’nin Türkiye’yi dünyada ve dinde getirdiği yeri bilip de beğenene zaten söyleyecek sözümüz yok!

Dolayısıyl­a tek adam rejimini bitirmeyi ve parlamente­r demokrasiy­e dönmeyi vaat etmiş olan ve kıl payı kaybeden Millet İttifakını­n bir benzerinin mahalli seçimlerde­n sonra yeniden gündeme gelmesini istememizi­n sebebi de işte bu ana hedefimiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye