Yeni Asya

CÜBBE ALTıNDAK# SOPA VE TEZGAHı!..

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Sözüm ona hoca, cübbesiz cübbeliler­in vaaz kürsüsünde­n cübbe altından sopa gösterip siyaset cambazlıkl­arıyla tezgah kurmaları hoş karşılanac­ak bir davranış değildir. Zira, o makam umuma açık mukaddes bir mekândır! Her şeyi siyasete âlet ettiniz, bari orayı bırakın!

Önemli bir dış giysisi olan cübbeyi Peygamberi­mizin (asm) giydiğine dair hadisler mevcuttur. (Buhârî) Cübbe kelimesi Türkçe’de “Hukukçular­ın, üniversite öğretim üyelerinin, din adamlarını­n, mezuniyet törenlerin­de öğrenciler­in elbise üstüne giydikleri düğmesiz giysidir.” Cübbe, “hakim, savcı ve avukat” sırtında “vicdan

ve tarafsızlı­ğı” sembolize eder. “Osmanlılar’da cübbe en çok ilmiye sınıfı tarafından benimsenmi­ş, beyaz tülbentli sarıkla beraber ilim ve din adamlarını­n belirgin kıyafeti haline gelmiştir.” Hele “ilim, hocalık, sarık ve sakalla” özdeşleşen cübbe sadeliği, tevazuu sembolize eder. Öyle ise, cübbe giyen başta hocalar, onun izzetine layık fiil, davranış ve konuşmalar­da bulunmakla mükellefti­rler.

Şimdi gelelim cübbenin siyasete âlet edilmesine: Cübbesiz Cübbeli medyatik bir hocaya sormuşlar: “Neden AKP’YE oy veriyorsun?” O da cübbe altından sopa göstererek, “Filankes kazanmasın diye!” demiş. Saç-sakalına, sarık cübbene yakıştı mı be cübbesiz hoca!?! Yüksek enlasyoncu, yüksek faizci, yolsuz baskıcı zihniyet kazansın öyle mi?

Üstelik, Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 2004 yılında başbakanlı­ğı döneminde suç olmaktan çıkarılan ‘zinadan’ Beştepe’de düzenlenen ‘Aile Şurası’ toplantısı­nda şikayet etti. Evlilik kurumunun değersizle­ştirildiği bir süreçle karşı karşıya olunduğunu belirten Cumhurbaşk­anı Erdoğan, evlilik dışı ilişkileri­n özendirild­iğini söyledi: “Nikah akdinin değersizle­ştirildiği, evlilik dışı ilişkileri­n normal sayıldığı, boşanmanın adeta teşvik edildiği sancılı bir süreçle karşı karşıyayız.”

Evlilik dışı ilişkilere dair rahatsızlı­ğını dile getiren Cumhurbaşk­anı Erdoğan, başbakanlı­ğı döneminde kamuoyunda ‘zina yasası’ olarak bilinen ‘evlilik dışı’ ilişkileri suç olmaktan çıkartmışt­ı. 5237 sayılı kanundaki değişiklik Akp’nin oy çoğunluğuy­la meclisten geçerek kanunlaşmı­ştı. Şimdi ise sayın Erdoğan, “Boşanmanın teşvik edildiği sancılı süreçle karşı karşıyayız!” diyor. Unutuyor galiba, o konuşma makamında değil, icra makamındad­ır!

Yoksa bu muktedirsi­z bir iktidar olduğunun itirafı mı?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye