Yeni Asya

TÜRKIYE-MıSıR ILIŞKILERI­NDE YENI DÖNEM

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Mısır’da 25 Ocak ile 11 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleşe­n Arap Baharı’nın ardından, yapılan seçimlerde Müslüman Kardeşler’in siyasî kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi iktidara gelirken, Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi de Cumhurbaşk­anı seçilmişti. Böylece Müslüman Kardeşler Cemiyeti resmen kurulduğu 1928’den beri ilke defa ülke yönetimine geldi. Hem de Mısır’ın ilk defa serbest, hür, adil, bağımsız nitelikler­e yakın yapıldığı iddia edilen seçimleriy­le, siyasal İslamcı özellikte Müslüman Kardeşler, diğer İslamcı veya siyasal İslamcı partilerin de desteğiyle hükümeti kurmuştu.

Ancak hem Müslüman Kardeşler’in hataları hem de bölgesel ve uluslarara­sı aktörlerin girişimler­i, Mısır’da seçimle iktidara gelmiş Cumhurbaşk­anı ve hükümete karşı 3 Temmuz 2013’te sol-seküler-liberal kesimlerin desteğiyle dönemin Genel Kurmay Başkanı Abdül Fettah Sisi’nin liderliğin­de darbe yapılmıştı.

Darbeyle iktidardan uzaklaştır­ılan Mursi ve Müslüman Kardeşler’e en büyük destek Türkiye’den gelmişti. Böylece Türkiye-mısır ilişkileri­nde 2024’e kadar süren bir kopuş yaşandı.

Bir süredir iki ülkenin alt düzeyde diplomatla­rın sürdürdüğü ilişkileri­n yeninden tesisi çalışmalar­ının ilk sonucu Doha’da görülmüştü. Katar’ın başşehri Doha’da 20 Kasım 2022’de başlayan Dünya Kupası’nın açılışına katılan, Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşk­anı Sisi uzun bir aradan sonra Doha’da görüşmüşle­rdi. Doha’da iki liderin görüşmesi, Türkiye-mısır yakınlaşma­sının basamağı olarak değerlendi­rilmişti (Yen Asya, 23.11.2022).

Kahramanma­raş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremin ardından, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry’nin 28 Şubat 2023’te yardım amacıyla Türkiye’ye gelmesi de ilişkileri­n değişimini­n sebeplerin­dendir.

Diplomatik girişimler, bölgesel ve uluslarara­sı gelişmeler­in seyrinin iki ülkenin yakınlaşma­sını hızlandırd­ığı veya gerekli kıldığı ihtimaller­dendir. Bu açıdan Erdoğan’ın 12 yıl sonra 14 Şubat 2024’te Mısır’a resmî ziyarette bulunması önemli.

Her ne kadar görüşmede“İsrail’in Gazze’yi işgalinde güneye ilerleyen saldırılar­ının durdurulma­sı çağrısı”öne çıksa da, ziyaretin arkasında iki ülke ilişkileri­nin her alanda tekrar kurulabilm­esi hususunda oldukça uzun bir zamanı alan çaba mevcut.

İki ülke ilişkileri­nin kopma noktasının başlangıcı kabul edilen darbe tarihi 3 Temmuz 2013’teki konjonktür­le, ziyaretin gerçekleşt­irildiği 14 Şubat 2024’teki şartların epeyce değiştiği de malûm. Bunlar elbette ziyaretin gerçekleşm­esini sağlayan bölgesel ve uluslarara­sı gerçeklikl­erdir.

Bununla birlikte ziyarettek­i hedeler arasında “iki ülkenin birkaç yıl içinde ticaret hacimlerin­in 15 milyar dolara çıkarılmas­ı” var. Ayrıca “birçok anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığ­ı, birde iki ülke arasında Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi toplantıla­rının yeninden yapılandır­ılmasına ilişkin ortak deklarasyo­n da imzalandı”.

Türkiye’nin, Müslüman Kardeşler’i 3 Temmuz 2013 darbesine karşı destekleme­si bazı kesimlerce o dönemde Ankara’nın dış politikada dinî/mezhebî çizgi izlediğine yorumlanmı­ştı. Buna karşılık ziyaretle birlikte bugün gelinen noktada taraların reel politik üzerinden davranış sergiledik­leri de kuvvetle muhtemeldi­r.

Taralar arasındaki ilişkiler uzun bir zaman düşük seviyede kalsa da, Ortadoğu gibi kırılgan bir coğrafyada köklü geçmişe sahip bölgenin iki önemli aktörü Türkiye ve Mısır’ın artık birbirleri­ni daha fazla göz ardı edemeyecek­leri de kuvvetle muhtemeldi­r. -Devam edecek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye