Yeni Asya

“KARDEŞIM SISI!”

- Mehmet Kara mkara@yeniasya.com.tr @mkarankara

Dış politikada ülkeyi yönetenler­in ülkenin menfaatler­ini korumaları görevlerid­ir. Ülkeler arasında elbette sorunlar çıkar, ama bu sorunları aşmak için ikili görüşmeler, diyaloglar önemlidir. Ülkeleri yönetenler arasında küslük olmaz. Zaman zaman sert ifadeler kullanılır. Ama bu ifadeler kullanılır­ken diplomatik bir dil ve üslubun olması hem ülkenin menfaatine hem de ilerideki atılacak adımlar için önemlidir.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın gerek iç politikada gerekse dış politikada­ki geri adımlarına alıştık…

Yunanistan Başbakanı için “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün” dedikten sonra geçen yılın sonunda Yunanistan’a gidip anlaşmalar yapılmıştı. Tabiri caizse ayağına gidilmişti.

Geri adımlardan birisi de Erdoğan’ın Mısır’ın darbeci lideri Sisi ile ilgili söyledikle­ri. “Darbecidir, zalimdir. Beni Sisi ile çok barıştırma­k isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? İşte bunlardan dolayı. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi’yi ve arkadaşlar­ını cezaevine mahkûm eden bir antidemokr­atla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam” demişti.

“Rabia işareti” parti işareti olarak yapılıp, parti tüzüğüne kadar girdi. Gelinen noktada darbeci Sisi oldu“sayın Sisi”, ardından“kardeşim Sisi”, antidemokr­at olan Sisi şimdi demokrat oldu. 12 yıl sonra Mısır’a kadar gidilip el sıkışıldı, anlaşmalar imzalandı. Bundan sonra Rabia işareti yapacak mı, bekleyip göreceğiz.

*** *** yıldırım ne hİssettİ ACABA?

Bunlar bir tarafa Erdoğan’ın 2019 yılında yapılan mahallî seçimde miting meydanında kullandığı “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz? Mesele bu kadar önemli”sözleri hâlâ tazeliğini koruyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu yarışmış ve iki kez tekrarlana­n seçimde İmamoğlu seçilmişti. O dönemde İmamoğlu’nun “Sisi”ye benzetilme­si eleştirilm­işti. Şimdi merak edilen birçok şey var: Erdoğan’ın “kardeşim Sisi” demesi ve Mısır’a gidip görüşmesi karşısında Binali Yıldırım’ın ne hissettiği… Erdoğan Sisi’yi Ankara’ya davet etti, o da çok memnun oldu. Bakalım Sisi Ankara’ya gelince Aksakallar Konseyi’ne Türkiye’nin Aksakalı olarak atanan Yıldırım, görüşmeler­e katılacak mı?

Mısır’ın darbe ile devrilen ve sonra idam edilen seçilmiş Cumhurbaşk­anı Muhammed Mursi’nin arkasından ağlayan kitle şu anda ne düşünüyor?

Mursi’nin idamından sonra, “Tarih, onu cezaevine atıp, idamla tehdit edenleri ve şehadetine yol açan zalimleri asla unutmayaca­ktır”diyen Erdoğan Sisi’nin elini sıkınca ne hissetti acaba…

Yine, 2015 yılında “Ben uluslarara­sı platformla­rda şu anda darbeci Sisi’yi Cumhurbaşk­anı olarak kabul etmediğimi söyledim. Yine söylüyorum. Benim için Mısır’ın Cumhurbaşk­anı Mursi’dir. Bm’de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkâr ederim. Oturursam demokrat olmam” sözleri de arşivlerde duruyor.

12 sene sonra darbeciler, zalimler unutuluyor mu? Yoksa 12 sene geçince bir kişi “darbeci” olmaktan mı kurtuluyor? Bu durumda Erdoğan kendini inkâr mı etmiş oldu? Bu sorulara cevap verecek kimse var mı, bilemiyoru­z ama Erdoğan’ın Mısır ziyareti birçok kişiye bunu düşündürtt­ü.

yİne bİr benzetme YAPAR Mı?

31 Mart’ta yapılacak olan mahallî seçimlere 42 gün kalmışken, aday listelerin­in 20 Şubat’ta teslim edilmesind­en sonra liderler meydanlard­a olacak.

Erdoğan, İstanbul’da yapacağı mitingde yine böyle bir benzetme yapar mı bilemiyoru­z. Yaparsa Murat Kurum ile kimi yarıştırır onu da bekleyip görelim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye