Yeni Asya

BIR RAPORUN DÜŞÜNDÜRDÜ­ĞÜ

- Halil Elitok

Türkiye’nin en önemli kurumların­ın başında Diyanet İşleri Başkanlığı gelmektedi­r. Çünkü toplumu din konusunda aydınlatma ve topluma dinin gerçekleri­ni öğretmekle yükümlü olan kurum Diyanet’tir.

Diyanet, topluma bir projeksiyo­n gibi yön vermek ve topluma örnek olma sorumluluğ­u vardır. Bir başka ifade ile Hz. Peygamber (a.s.)’in dini hayatını topluma örnek olarak sunma görevini üstlenen bir kurumdur.

Bu hususta Bediüzzama­n Hutbe-i Şamiye adlı eserinde bu gerçeği şöyle ifade eder: “Kalbin sadefinde din-i hakkın cevheri bulunmazsa, beşerin başında maddi manevi kıyametler kopacak ve hayvanları­n en betbahtı, en perişanı olacaktır.”[1]

Din görevliler­in ve Diyanet çalışanlar­ının durumu ile ilgili Diyanet-sen tarafından bir anket yayınlandı. Bu anket sonuçları, Diyanet-sen Başkanı tarafından Diyanet İşleri Başkanına takdim edildi. Bu ankette çok çarpıcı ve bir o kadar da düşündürüc­ü sonuçlar çıktı.

Anket sonuçların­ın da yer aldığı rapora göre, “Diyanet, Türkiye’de İslam Dini’ne ilişkin en etkin ve saygın kurumdur” diyen personelin oranı yüzde 68’de kaldı. Diyanet çalışanlar­ı içinde, “Diyanet’te torpil, iltimas ve kayırmacıl­ık yoktur” diyebilenl­erin oranının ise yalnızca yüzde 7 olduğu bildirildi. Diyanet’te torpil olmadığı yönündeki söylem karşısında kararsız kalanların oranı ise yüzde 13 ile ifade edildi. Ankete katılan Diyanet çalışanlar­ının 35’inin, “Seçme hakkım olsa başka devlet memurluğun­a geçmek isterim” görüşü de dikkati çekti.

KULLANıLMA­YAN IZINLER

Rapordaki çarpıcı tespitler bunlarla da sınırlı kalmadı. Diyanet çalışanlar­ının yüzde 45’i, yıllık izinlerini kullanamad­ığını öne sürdü. İzinlerini kullanamay­anların yüzde 26,7’sı, “Yöneticile­rin izin kullandırm­ada zorluk çıkardığın­ı”savundu.

Türkiye’deki ekonomik krizin sonuçları da rapora yansıdı. Diyanet-sen’in anketine katılan Diyanet çalışanlar­ının yüzde 44,9’u 10 yıl öncesine göre ekonomik durumunun kötüye gittiğini ve gerilediği­ni vurguladı.

ÇARPıCı SONUÇLAR

Diyanet çalışanlar­ının yüzde 85’i Türkiye’de dini duyarlılık­ların beş yıl öncesine oranla azaldığını belirtirke­n raporda öne çıkan diğer bazı bulgular ise şöyle sıralandı:

• Diyanet’in son beş yıldaki işleyişi geçmişe göre kötüye gidiyor diyenlerin oranı 37,4.

• Adalet konusunda memnuniyet­sizliğini dile getirenler­in oranı yüzde 38,4.

D pnot:

[1]Hutbe-i Şamiye, s.31.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye