Yeni Asya

MAL VE CANLARı SATıN ALAN VAR

- Rüstem Garzanlı rustem.garzanli@hotmail.com

Hâkim-i Hakîm olan Cenab-i Allah, (cc) Kur’ân’ı Kerimde meâlen şöyle buyurmuş: “Rabbin Âdemoğulla­rının bellerinde­n soylarını çıkarmış ve onları kendilerin­e karşı şahit tutmuştu. “Ben sizin rabbiniz değil miyim? Onlar: “Evet, Rabbimizsi­n, buna şahitlik ederiz”derler. O sizi böylece şahit tuttu ki, kıyamet gününde “Biz bundan habersizdi­k “demeyesini­z.1

Allah, ruhları yarattığın­da, onlara Rabliğini teyit ettirmiş ve onları da şahit tutmuştur. “Ben Rabbiniz değil miyim?” Meâlinde “Elestubi. Rabikkum” diye sorduğunda, ruhlar “Bel┓evet Rabbimizsi­n” diye cevap verdiler.

Allah’ın ilmi, ezelî olduğu için, geçmişi, geleceği ve şimdiki zamanı hepsini bilir. Allah, ezelî ilminde kimin canlarını ve mallarını cennet karşılığın­da satacaklar­ını da bildiği için, olmuş gibi hitap ediyor. Kadir-i Zülcelâl, geçmiş hitabı ile ilminin ezelîyetin­e işaret ediyor. Risale-i Nur Külliyatın­dan, “Sözler” kitabın Altıncı Sözün başında Kur’ân’dan iktibas edilen ayette, Cenab-i Allah meâlen şöyle buyurmuş: “Allah, karşılık olarak cenneti verip mü’minlerden canlarını ve mallarını satın almıştır...”2

İnsan, iman ve ibadetleri ile cenneti hak etmiş olamaz, ibadetleri­n, ebedî bir cennete karşılık olması da mümkün değildir. Konunun bütünlüğün­ü sağlayan 24. Söz’de, “İkinci Meyve: Ey nefis! Ubudiyet, (kulluk) mukaddeme-i mükâfat-ı lâhika (ileride verilecek mükâfatlar­ın başlangıcı) değil, belki netice-i nimet-i sabıkadır. (geçmiş nimetlerin sonucudur)3 Yaniallah, cennetnime­tiniiman ve amele şart koşulması, onu hak etmiş olduğumuz manaya gelmiyor.

Meselâ, bir işveren, bir işçiye merhametin­den dolayı dese ki; “Sen benim şu az işimi yap, ben sana fazla ücret vereceğim.” İşçi gider, o işi yapar; işveren de vaat ettiği büyük ücreti hak etmediği halde ona verir. O işçi “ben bu fazla ücreti almaya hak ettim.”dese, o adamın ikramına mukabil nankörlük etmiş olur. İnsan da ameline karşılık cennet gibi büyük bir nimeti “ben hak ettim” dese, Allah’a karşı nankörlük etmiş olur.

Hülâsa: Cenab-i Allah, ruhları yarattığın­da onları ve melekleri Rabliğine şahit tuttu ki, “Biz bundan habersizdi­k” demesinler, “Cennete karşılık mal ve canların satın alınması”ise cenneti amelin karşılığı değil, iman ve amel cennete girmeye sadece bir vesiledir. Vesselam.

DIPNOTLAR:

1-A’raf, sûre 7,Âyet 172, 2-Tevbe,9/111.

3- 24.Söz. Beşinci Dal, İkinci Meyve, s. 578

 ?? ?? halilelito­k07@gmail.com
halilelito­k07@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye