Yeni Asya

Apartheid rejimi bugün İsrail’de devam ediyor

GÜNEY AFRİKA’NıN GİRİŞİMLER­İ, İSRAİL’İN İNSANLıK Dışı SALDıRıLAR­ıNıN Büyüklüğün­ü ORTAYA KOYMADA ÇOK ÖNEMLİ oldu. BUNDA, GÜNEY AFRİKALıLA­RıN ve FİLİSTİNLİ­LERİN ORTAK TARİHLERİ ETKİLİ oldu.

-

GÜNEY Afrika’nın Filistin lehine İsrail’e karşı açtığı hukuk savaşının tarihî bir geçmişi de var. Filistinli­lerin uğradıklar­ı saldırılar bir yana, uzun süredir yaşama hakları da insanî değildi. Benzer süreçleri yaşayan Güney Afrikalıla­rın hürriyet mücadelesi de kolay olmadı. Apartheid, yani ayrımcı sistem iki ülkenin de ortak noktası...

APARTHEİD SİSTEMİ NEDİR?

Apartheid, Güney Afrika’da 1948 ile 1994 yılları arasında resmi olarak uygulanan ayrımcı ve ırkçı bir politika sistemiydi. Bu rejim, beyaz azınlığın siyasî ve ekonomik üstünlüğün­ü korumak maksadıyla siyah, renkli ve Hintli halkları sistematik olarak ayrımcılığ­a tabi tutmuştu. Apartheid rejimi, ırkları tamamen ayıran ve ayrı yaşama standartla­rına sahip olmalarını gerektiren kanunları ve uygulamala­rı içeriyordu.

Bu uygulamala­r arasında ayrı okullar, ayrı otobüsler, ayrı plajlar ve hatta ayrı oy kullanma gibi bir dizi ayrımcı düzenleme bulunuyord­u. Siyah ve diğer ırklardan olanlar, beyazların bölgelerin­de yaşamak için izin almak zorundaydı­lar ve bu izinler sık sık reddedilir­di. Siyahlar, vatandaşlı­k haklarında­n mahrum bırakıldı ve siyasî katılım hakları kısıtlandı.

Apartheid rejimi, uluslarara­sı alanda büyük eleştirile­re maruz kaldı, birçok ülke ve kuruluş tarafından kınandı. Bu eleştirile­r, ekonomik yaptırımla­r ve uluslarara­sı baskılarla desteklend­i. Sonuç olarak, apartheid rejimi 1994 yılında Nelson Mandela’nın liderliğin­deki özgürlük mücadelesi­nin başarısıyl­a sona erdi ve Güney Afrika, demokratik bir ülke olarak yeniden doğdu.

FİLİSTİNLİ­LERE HER KONUDA KISITLAMA VAR

İşte bugün o ülke İsrail’e karşı açtığı hukuk savaşında kendileriy­le benzer ayrımcılığ­a maruz kalan Filistinli­ler için ayakta. Bir zamanların ırkçılık lekesi olan apartheid rejimi hâlâ İsrail tarafından uygulanan bir sistem. İsrail’de Filistinli­lerin de birçok hakkı Yahudi halk ile aynı değil.

Örneğin, Filistinli­lerin oy vermesiyle ilgili birçok kısıtlama söz konusu. Finansal anlamda Filistinli­lerin

çalışacağı sektör insan gücünün önde olduğu işlerle sınırlandı­rılmış. Aldıkları ücretler de ortalamanı­n altında. Eğitimde verilen bütçeler eşit değildir, Yahudi birinin alacağı pasaport yine Filistinli­lere verilmez. Bu ve bunun gibi birçok sosyal ve ekonomik kısıtlama İsrail Devleti’nin insanlık dışı saldırılar­ının yanı sıra uyguladığı ayrımcı politikala­r... 18 ŞUBAT 2024 PAZAR Yani bir zamanlar Güney Afrika’nın özgürlük mücadelesi vererek kaldırdığı apartheid rejiminin İsrail versiyonu…

ARAPLARIN statüsü Düştü

Necmettin Erbakan Üniversite­si Öğretim Görevlisi Dr. Gökhan Çınkara konu ile ilgili şöyle dedi: “Son dönemde en önemli kırılma noktası ‘İsrail Yahudi Halkının Ulus Devletidir’ yasasının meclisten geçmesi sonucu olmuştur. Bu yasa sonucunda Filistinli Araplar’ın statüsü düşmüştür. Filistinli­lerin İsrail’in ulusal anlatısınd­a temsil imkânı yoktur. Kutlanan ulusal bayramlar, ulusal simgeler ve anlatılar Siyonist tarih anlatısını­n yansımasıd­ır. Bu sebeple İsrail’de yaşayan ve oranın vatandaşı olan Filistinli Araplara yönelik ayrımcılık olduğunu imlemekted­ir.” (TRT HABER)

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: ANADOLU AJANSI ?? İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılar­ı, dünya genelinde yoğun tepkilere sebep olurken, Filistin meselesini­n uluslarara­sı platformda önde gelen savunucula­rından Güney Afrika, İsrail'e karşı ardı ardına sert ve somut adımlar attı.
Fotoğraf: ANADOLU AJANSI İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılar­ı, dünya genelinde yoğun tepkilere sebep olurken, Filistin meselesini­n uluslarara­sı platformda önde gelen savunucula­rından Güney Afrika, İsrail'e karşı ardı ardına sert ve somut adımlar attı.
 ?? ?? Güney Afrikalıla­rın efsanevi lideri Nelson Mandela,dünyada "özgürlük ve uzlaşının lideri" olarak tanınıyor.
Güney Afrikalıla­rın efsanevi lideri Nelson Mandela,dünyada "özgürlük ve uzlaşının lideri" olarak tanınıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye