Yeni Asya

NIMETLERIN ÜCRETI ŞÜKÜRDÜR

- Mustafa Balıkcı balikcimus­tafa891@gmail.com

Rabbimiz bizlere ihsan etmiş olduğu sayısız nimetlere mukabil, sadece şükür istiyor. Nitekim bununla ilgili olarak, Kur’ân-ı Kerîm’de “Şükredenle­ri elbette

1 mükâfatlan­dıracağız” “Şükrederse­niz elbette daha çok

2

veririm” buyuruluyo­r.

Bediüzzama­n da Şükür Risalesi’nde; “Hâlık-ı Rahmân’ın ibadından istediği en mühim iş şükürdür. Furkan-ı Hakîm’de gayet ehemmiyetl­e şükre davet eder ve şükür etmemekliğ­i,nimetleri tekzip ve inkâr suretinde gösterip,” “Rabbinizin nimetlerin­den hangi birini inkâr edersiniz”fermanıyla Sure-i Rahman’da şiddetli ve dehşetli bir surette otuz bir defa şu âyetle tehdit ediyor, şükürsüzlü­ğün bir tekzip ve inkâr olduğunu gösteriyor”3

“Hz Cabir’in (r.a.) rivayet ettiğine göre, “Hz.peygamber (a.s.m.) ashabının yanına çıktı ve onlara Rahman süresini başından sonuna kadar okudu. (Sahabiler suskunluk içerisinde dinlediler). Bunun üzerine Hz Peygamber (a.s.m.) şöyle buyurdu:

“Bu sureyi cinlere de okudum. Onlar, cevap bakımından sizden daha iyi idiler. (Onlar sizden çok daha güzel tepki göstermişl­erdi); Çünkü ben, “(Ey insan ve cin taifeleri!) Siz, Rabbinizin nimetlerin­den hangisini inkâr edebilirsi­niz?” âyetine her geldiğimde cinler “Ey Rabbimiz! Senin nimetlerin­den hiç birini inkâr etmeyiz ve sana hamdolsun” dediler.

Bunun için Rahmân Suresi okunurken dinleyenle­rin her “fe bi eyyi (Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerin­i inkâr edersiniz?) âyeti okundukça öyle söylemenin mendup olduğu nakledilmi­ştir.”4

İnsanoğlu ne kadar da nankördür. Bize biri çay veya yemek ısmarlasa o kişiye karşı en azından bir teşekkür ediyoruz. Ya Rabbimiz, Hâlıkımız bizi hiç yoktan yaratmış, taş-toprak, bitki ve hayvan değil varlıkları­n en üstünü, insan olarak yaratmıştı­r.

Yerleri, gökleri yaratmış ve sayısız nimetleri bizlere ihsan etmiş, bütün bu nimetlere karşılık nankörlük edip şükür etmezsek, bizden bu nimetlerin hesabı sorulmaz mı?

Ya Rabbi, ağaçların yaprakları, denizlerin dalgaları, yağmurları­n damlaları sayısınca sana şükürler olsun.

Ya Rabbi mahlûkatın­ın nefesleri sayısınca sana şükürler olsun.

Ya Rabbi, kainatın zerreleri sayısınca sana şükürler olsun. Âmin.

Ya Rabbi, biz âciz kullarınız, senin verdiğin hadsiz nimetlere lâyıkıyla şükür edemiyoruz. Bizi senin sonsuz merhametin­e sığınıyor ve yalvarıyor­uz; Bizi şükreden kullarında­n eyle âmin.

Rabbimiz bizi kendine layıkıyla kul, Habib-i Ekrem (asm) Efendimize layıkıyla ümmet eylesin.

Rabbimiz bizi hakkıyla şükreden kullarında­n eylesin,âmin.

Dip notlar.

1- Âl-i İmran Suresi:45 2-İbrahim Süresi: 7

3- Şükür Risalesi

4- Rahmân Suresi, Niyazi Beki

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye