Yeni Asya

Gazze’de katliam bitsin

İspanya’nın başkentİ Madrİd’de Sol Görüşlü PARTİLERİN, “FİLİSTİN’E Özgürlük. Gazze’de Katlİama Son VERİN” başlığıyla organİze Edİlen yürüyüşüne Katılan bİnlerce KİŞİ, uluslarara­sı Topluma “ARTıK YETER. Sözü bırakın, HAREKETE GEÇİN” çağrısı yaptı.

-

sol görüşlü partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerin­in çağrısıyla, aralarında bakanların da olduğu binlerce kişi Filistin’e destek için gösteri yaptı. “Filistin’e özgürlük. Cezasızlığ­a hayır. Katliama son verin” başlığıyla kent merkezinde organize edilen yürüyüşe katılan binlerce kişi, uluslarara­sı topluma “Artık yeter. Sözü bırakın harekete geçin” çağrısı yaptı. “Bu bir savaş değil soykırım”, “Filistin’e özgürlük”, “Hemen ateşkes” sloganları atan ve bu ifadelerin olduğu pankartlar taşıyan İspanyolla­r, İsrail’in Gazze’yi işgalinin ve bombalamas­ının, ayrıca Refah bölgesine saldırı planının durdurulma­sını istedi. Gösteriye, azınlık sol koalisyon hükümetini­n küçük ortağı Sumar ittifakınd­an 5, koalisyonu­nun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi’nden (PSOE) 1 bakan ile hükümete dışarıdan destek veren ancak İsrail’e karşı gerekli yaptırımla­rı uygulamadı­ğı için eleştiren Podemos partisinin yöneticile­ri de katıldı.

İspanya hükümetİ İkİlem yaşıyor

Filistin’e destek ve İsrail’e karşı baskı yapılması için bu zamana kadar birçok çağrı yapan İspanya’daki sol koalisyon hükümeti, her şeye rağmen bu politikası­nda vaat ve icraat konusunda tutarsızlı­ğını sürdürdü. İktidara gelirken “ilk icraatımız Filistin devletini tanımak olacak” diyen PSOE ve Sumar, geride kalan 3,5 ayda Filistin devletini tanıma hususunda somut bir adım atmazken, hükümet görevliler­i bununla ilgili yöneltilen soruları cevapsız bırakmaya devam etti. Gösteriye katılan Sumar lideri, Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, Ukrayna’yı işgal eden Rusya örneğini vererek, İsrail’e de Filistin’de insan haklarını çiğnemesin­den dolayı yaptırım uygulanmas­ını istedi. PSOE’DEN Ulaştırma Bakanı Oscar Puente ise Başbakan Pedro Sanchez’in “Filistin devletinin tanınması temelinde iki devletli çözüm ve uluslarara­sı barış konferansı düzenlenme­si” sözlerini tekrarlaya­rak, “Gazze’de hemen ateşkes ilan edilmesi” çağrısında bulundu.

İsraİl’e karşı boş sözler değİl eylem

Bu arada, gösteriye katılan İspanyolla­rdan Paz Ruiz yaptığı açıklamada, “Sadece İspanya değil tüm hükümetler, güç, para ve korkudan dolayı İsrail’e karşı seslerini çıkaramıyo­r. Hükümetler konuşmaya gelince çok şey söylüyorla­r ama iş eyleme geçtiğinde verdikleri sözler uçup gidiyor. Biz artık boş sözler değil eylem bekliyoruz.” ifadelerin­i kullandı.

“Gazze’dekİ katlİam derhal sona ermelİ”

Gösteri sonunda okunan manifestod­a, “Gazze’deki katliam derhal sona ermeli ve Filistin sorununa adil bir çözüm bulmayı garanti edecek tüm eylemler teşvik edilmeli.” denilerek, “Filistin halkının korunmasın­ı ve kendi geleceğine özgürce karar vermesine olanak tanınmasın­ı sağlayacak, uygulanabi­lir ve tam egemen bir Filistin Devleti’nin etkili bir şekilde tanınması garanti edilmelidi­r.” çağrısı yapıldı. İsrail’in Gazze’de sağlık ve su altyapılar­ına yönelik saldırılar­ını da sert dille eleştiren İspanya’daki sol siyasi partiler ve örgütler, sağlık personelin­in ve gazetecile­rin öldürülmes­ini, binaların yarısından fazlasının yıkılmasın­ı ve 1 milyon 700 bin Filistinli­nin yerinden edilmesini kınadı. MADRID - aa

 ?? ?? Madrid’de aralarında bakanların da olduğu binlerce kişi Filistin’e destek için gösteri yaptı.
Madrid’de aralarında bakanların da olduğu binlerce kişi Filistin’e destek için gösteri yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye