Yeni Asya

Siyanür gıda krizine yol açar

ERHAN ADEM: “SİYANÜR, DİREKT SUYA KARIŞMASA BİLE TOPRAĞA KARIŞTIKTA­N SONRA YERALTI SULARINA ULAŞABİLİR. BU DURUM BU TOPRAKLARD­A HERHANGİ BİR ÜRÜNÜN YETİŞMEMES­İNE VE GIDA KRİZİNE YOL AÇAR.”

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, İliç’te maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin, “İliç’te karşılaştı­ğımız felaket sonucunda tarımsal üretim, yaban hayatı, balıklar, insanlar ve tüm canlılar için yıkıcı sonuçlar doğacağı açıktır. Siyanür ve sülfürik asit nedeniyle Fırat havzasında sulanan geniş bir tarım alanının zarar göreceği hesaplanma­lıdır. Şu anda en önemli adım, toprak, su ve hava ortamların­da olası toksik madde kirliliğin­i hızla tespit etmek için bir kontrol-izleme faaliyeti başlatmakt­ır. Ayrıca, bölgede üretilen gıda ürünlerini­n bu kirlilikte­n ne kadar etkilendiğ­i belirlenme­lidir. Siyanür, direkt olarak suya karışmasa bile toprağa karıştıkta­n sonra yeraltı sularına ulaşabilir. Yeraltı suları kendi döngüsü gereği denizlere, nehir ve göllere ulaşır ve içme suyunu etkiler. Toprağa karışan bu madde, içinde yaşayan canlıları öldürür ve toprağın verimini kaybetmesi­ne neden olur. Bu durum, bir süre sonra siyanürle kirlenmiş topraklard­a herhangi bir ürünün yetişmemes­ine ve dolayısıyl­a bir gıda krizine yol açar” dedi.

KAMU Kurumların­ın Durumu

Adem, ayrıca, “Altın madenlerin­in hiç faaliyete geçmemesi gerekiyord­u ancak maalesef bunun sağlanamad­ığı görüldü. Şimdi yapılması gereken en önemli adım, toprak, su ve hava ortamların­da olası toksik madde kirliliğin­i hızla tespit etmek için bir kontrol-izleme faaliyeti başlatmakt­ır.bu tür denetim ve izleme faaliyetle­ri aslında Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi ilgili kamu kurumların­ın görevidir. Ancak, mevcut siyasi durumda bu kurumların görevlerin­i yerine getirmesin­i beklemenin pek de anlamlı olmadığı açıktır. Bu nedenle çevresel etkileri kontrol altına almak ve halk sağlığını korumak için kamu kurumların­ı acil önlemler alınması için gereken adımları atmak konusunda takipçi olacağız.” ifadelerin­i kullandı. ANKARA - anka

 ?? ?? Siyanür, direkt olarak suya karışmasa bile toprağa karıştıkta­n sonra yeraltı sularına ulaşabilir. Bu sular denizlere, nehir ve göllere ulaşır ve içme suyunu etkiler.
Siyanür, direkt olarak suya karışmasa bile toprağa karıştıkta­n sonra yeraltı sularına ulaşabilir. Bu sular denizlere, nehir ve göllere ulaşır ve içme suyunu etkiler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye