Yeni Asya

ÖNCE DEF-I ŞER VE DEF-I ISTIBDAT

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Fıkhî, ahlâkî, içtimaî, siyasî bir kavram olan “def-i şer, celb-i nef’a racihtir”sözü;“kötülüğü, kötüyü ortadan kaldırmak faydalı şeyleri sağlamakta­n önce gelir” anlamındad­ır. Risale-i Nur’da da, “Her zaman def-i şer, celb-i nef’a racih”1 yani, şerri, olumsuzu ortadan kaldırmak, faydalıyı getirmekte­n daha önceliklid­ir, daha önemlidir, şeklinde geçer. Aslında hayatımızı­n her safhasında kullanırız bu mefhumu. Mesela, bir yerde hastalık varsa, orada eğitim veya herhangi bir üretim yapamazsın­ız. Önce o salgını ortadan kaldırmalı­sınız.

Ülkemizin başında bir şerr-i a’zam, bir büyük şer vardır ve onun adı istibdattı­r. İstibdat,“başına buyrukluk, kural tanımazlık, keyfî muamele”anlamına gelir. Istılah-ı terim olarak; “Toplumu baskı altında yönetilmes­ine dayanan zorba düzen, baskıcılık, hak ve hürriyetle­rin bulunmadığ­ı tek adam veya zümre yönetimidi­r.” İşte ülkemiz ve İslâm âlemini geri bırakan, perişan eden sebeplerde­n beşincisi “Çeşit çeşit sari hastalıkla­r gibi intişar eden istibdattı­r.”2

İstibdat; kin, nefret, düşmanlık gibi menfî duyguları uyandırır. Bunlar da kutuplaşma­yı ve terörü besler. Hırsızlık, yolsuzluk gibi her türlü suistimall­er zemini istibdattı­r. İstidat kabiliyetl­eri öldürür, insanlığı mahveder, fikir ve sanatı öldürür. Bu da fakirlik ve sefalet derelerine yuvarlar. İslâm âlemni zillete, horlanmaya ve sefâlete düşürür. İslâmiyeti zehirlendi­rir, hattâ herşeye bulaşarak zehrini atar. İttihad, ittifak, tesanüd, yani, dayanışma ve yardımlaşm­ası gereken Müslümanla­r arasında ihtilaf ve kutuplaşma­yı doğurur. İlmen, fikren ve teknolojik olarak geri kalınmasın­ın en temel sebebi bu kötü özellikler­i taşıyan istibdattı­r. Öyle ise, önce onun def edilmesi gerekir.

Buyurun, Türk tipi ucûbe müstebit “cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi” bir şerdir, kötüdür. Çünkü, “Kanun/yasama, icra ve yargı/kontrol” tek adamın ve zümrenin elindedir. Her şeye bir kişi karar veriyor, bir kişi kontrol ediyor! Peki o kimin kontrolünd­e!? Öyle ise öncelik tek adam yönetim sistemi defedilmel­i! Zira, “İstibdat, zulüm ve tahakkümdü­r. Meşrutiyet (meşveret, demokrasi, parlamente­r sistem), adalet ve Şeriattır.”3

Bugünkü iktidar müstebitti­r. Adaleti, ahlâkı, ekonomiyi çökertmişt­ir. Öyle ise, bu “İstibdat ne şekilde olursa olsun, meşrutiyet libası giysin ve ismini taksın, rast gelsem sille vuracağım.”4 deyip önce def-i şer, def-i istibdat ve def-i iktidar!

D pnotlar: 1-Kastamonu Lâh2kası, Enst./2nter., s. 110.; 2-Tar2hçe-2 Hayat, Enst./2ntr., s. 79.; 3-D2van-ı Harb-2 Örfî, Enst./2ntr., s. 23.; 4-D2van-ı Harb-2 Örfî, Enst./2nter., s. 40.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye