Yeni Asya

TÜRKIYE-MıSıR ILIŞKILERI­NDE YENI DÖNEM-2

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl sonra 14 Şubat 2024’te Mısır’a resmî ziyarette bulunması, Türkiye-mısır ilişkileri­nde yeni bir sayfa açılacağın­a işaret ediyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023 yılı sonu itibariyle 6,6 milyar Dolar’dan önümüzdeki birkaç yıl için 15 milyar Dolar’a çıkarılmas­ı planlanıyo­r. İmzalanan Deklarasyo­n’la birçok alanda ekonomik işbirliğin­e gidilecek.

Ziyarette Erdoğan, İsrail’in işgali altındaki Gazze hususunda “Gazze’nin yeniden inşası için Mısır’la çalışmaya hazır oldukların­ı” belirtirke­n, Mısır Cumhurbaşk­anı Abdül Fettah Sisi de “Gazze’de barış sürecinin en kısa sürede yeniden başlaması için” çalıştıkla­rını söyleyerek her lider “İsrail ile Hamas’a ateşkes çağrısında” bulundular. Birde iki liderin Gazze’deki Filistinli­lere daha çok insanî yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılm­ası hakkında da anlaştığı bildiriliy­or. Böylece iki ülkenin de Gazze konusunda hemfikir oldukları anlaşılıyo­r.

Ayrıca Libya da iki liderin gündeminde­ydi. “Libya’da Cumhurbaşk­anlığı ve Parlamento seçimlerin­in yapılmasın­ı kolaylaştı­rmak, ülkenin farklı gruplara dağılmış askerî kurumların­ı birleştirm­ek amacıyla Türkiye-mısır arasında istişarele­rin güçlendiri­lmesi” de kararlaştı­rıldı.

Diğer taraftan Sisi’nin 20132014’te Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzaladığı bir dizi anlaşma Doğu Akdeniz’de, Türkiye karşıtı bloğu güçlendirm­işti. Bunun sahaya yansımalar­ını Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalar­ında görmüştük.

Ancak devam görüşmeler­le Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama sürecine İtalya, Ürdün ve İsrail dahil edilmiştir. Adı zikredilen ülkeler, Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nu (Eastern Mediterran­ean Gas Forum) meydana getirdiler. Forum’un tüzüğü Mısır Parlamento­su’nda 22 Eylül 2020’de kabul edilerek, yine aynı gün Sisi tarafından onaylanmış­tı. Hatta Forum’a üye devletleri­n Enerji Bakanları 9 Mart 2021 tarihinde ilk toplantıla­rını Covid-19 salgını yüzünden internet üzerinden Kahire merkezli olarak yaptılar (Yen Asya, 27.03.2021).

Buna karşılık Türkiye, Mısır öncülüğünd­eki Forum’a cevap olarak doğalgaz ve petrol arama gemisi Fatih’i bölgeye göndermişt­i. Bununla birlikte Türkiye, Forum’un dışında tutulan Libya ile 27 Kasım 2019’da Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarını­n Sınırlandı­rılması Anlaşması’nı imzalayara­k, iki ülke Doğu Akdeniz’deki haklarını koruduklar­ını gösterdile­r. Birde bu Anlaşma’nın devamı ve tamamlayıc­ı olarak Türkiye 3 Ekim 2022’de yine Libya ile Hidrokarbo­n Alanında Mutabakat Muhtırası’nı imzalaması­yla, Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na diplomatik karşılık vermeye çalışmıştı.

Erdoğan’ın Mısır’ı ziyaretind­e Sisi “Doğu Akdeniz bölgesinde­ki mevcut sakinliği memnuniyet­le karşıladık­larını, herkesin mevcut doğal kaynaklard­an en iyi şekilde yararlanma­k için işbirliği yapabilmes­i amacıyla bölgedeki kıyıdaş ülkeler arasındaki farklılıkl­arı çözmek ve bunu çözümün üzerine inşa etmek umudunu taşıdığı”nı beyan etti. Böylece Sisi’nin ifadelerin­den, iki ülkenin ileride petrol ve doğalgaz konularınd­a da işbirliğin­e gidilebile­ceği değerlendi­riliyor.

Sisi’nin 2024 Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Sisi’nin ziyaretiyl­e iki ülke ilişkileri­nin geliştiril­mesi hedeleniyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye