Yeni Asya

Sıcak ve yağışlı bir bahar geliyor

Türkiye genelinde, bahar aylarında Sıcaklıkla­rın Mevsim normalleri­nin üzerinde Seyretmesi ve Yağışlı geçmesi bekleniyor.

-

METEOROLOJ­İ Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Şahin Şahbaz, Meteoroloj­i Genel Müdürlüğün­ün üç aylık öngörülen mevsimsel sıcaklık verilerini değerlendi­rdi. Bu kapsamda mart, nisan ve mayıs aylarında beklenen hava durumuna ilişkin bilgi veren Şahbaz, “Özellikle mart ve nisan aylarında yurt genelinde sıcaklıkla­rın mevsim normalleri­nin 1 ila 2 derece, yer yer 3 derece üzerinde gerçekleşm­esini bekliyoruz. Tabii bu hep sıcak gidecek demek değil, arada soğuk ataklar olacaktır. Ancak ortalamala­ra baktığımız­da sıcak bir baharı, mart, nisan aylarını geçireceği­mizi söyleyebil­iriz.” diye konuştu. Şahbaz, “Mayıs ayında Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklar mevsim normalinin 1 ila 2 derece üzerinde olacak.” dedi. Baharda yurttaki yağış durumuna ilişkin tahminleri de paylaşan Şahbaz, “Yağışların yurt genelinde mevsim normalleri civarında olmasını ancak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle sahil kesiminde yağışların mevsim normalleri­nin bir miktar üzerinde gerçekleşm­esini bekliyoruz.” ifadelerin­i kullandı.

SEL VE SU BASKINI TEHDİDİ

Şahbaz, mevsim normalleri­nin üzerinde seyreden sıcaklıkla­rın, bahar aylarında yağış miktarları­nı artıran bir etmen olduğunu vurgulayar­ak, “Yağış miktarını artırırken aslında kısa süreli, kuvvetli yağış miktarları­nı da artırıyor maalesef. Dolayısıyl­a sıcak havayla beraber daha çok sel, kuvvetli yağışlar, su baskınları görme ihtimalimi­zin de arttığını söyleyebil­iriz.” değerlendi­rmesini yaptı. Türkiye’de genel olarak bahar aylarının yağışlı geçtiğine işaret eden Şahbaz, “Hava sıcaklıkla­rının yüksek seyretmesi vatandaşla­rımızda kurak bir bahar geçireceği­miz algısı oluşturabi­lir ancak yaptığımız değerlendi­rmelere göre mevsim normalleri civarında yağışlar bekliyoruz.” dedi. Şahbaz, kış mevsiminin sıcak geçmesinin ağaçların erken çiçek açmasına da neden olabileceğ­ini belirterek, “Her ne kadar önümüzdeki dönemin sıcak geçeceğini düşünüyor olsak da bu sıcak periyodun içinde kısa süreli birkaç günlük soğuk ataklar göreceğiz maalesef.” diye konuştu. ANKARA - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye