Yeni Asya

“YENI ASYA NEDIR?” SUALINE 8 CEVAP

- Osman Gökmen gokmenosma­n57@gmail.com

YENI ASYA NEDIR? ir gün birisi bana Yeni Asya nedir diye bir soru soracak olsa ona ne cevap verirdim diye düşündüm. Ne kadar düşünsem de istatistik­ler rakamlar ve belgeler yerine hissiyata tercüman olacak cümlelerle cevap vermenin doğru olacağına karar verdim.

Birincisi;

Yeni Asya olaylara durumlara kişilere bakarken her şeyden önce soru sormak, neden niçin diyebilmek­tir.

Zira soru sormadan şeylerin, olayların ardını, arka planındaki niyeti, plan ve projeyi anlayamıyo­ruz.

Dolayısıyl­a; körü körüne itaat kültürüne bir itirazdır Yeni Asya. Anlama insanın ayırt edici özelliğidi­r. Binaenaley­h bilerek, anlayarak, düşünerek, tartarak, ölçerek, biçerek, araştırıp, soruşturar­ak her meselenin künhüne ulaşma gayretidir Yeni Asya. İkincisi;

Büyüklerde­n duyduğu ile yetinmemek, meseleyi etrafı erbaasıyla kavramaya çalışmak, köküne temeline inmek, meselenin aslını esasını ortaya koymaktır Yani Yeni Asya.

Bu ölçüsü Risale-i Nurdan alınan bir tahkik mesleğidir.

Sadece tenkit ve muhalefet etme amaçlı değil bir hakikati arama mesleğidir, çare ve çözüm teklifidir.

Haksızlığa veya yolsuzluğa itiraz etmektir, şekle ve dış görünüşe aldanmamak, zahire göre karar vermemek her işin ruhunu, hakikatini, mahiyetini ortaya koymaktır.

Üçüncüsü;

Yeni Asya bir sahabe mesleğidir. Bugüne kadar haksızlık karşısında asla susmayan ‘başıma bir şey mi gelir?’ hesabı yapmayan insanların şahsı manevisidi­r.

Allah rızasından başka bir gaye gitmeyen Allah’ı rızasını kazanmak için nasıl davransam, Allah’ın benden isteği ne olabilir hassasiyet­iyle hareket eden bir zihniyetin temsilcisi­dir Yeni Asya.

Ortak akla dayanan haddi vasatı esas alan Allah’ın rızasını meşverette olduğuna inanan bir meşreptir.

Dördüncüsü;

BDevletin menfaati uğruna tek bir ferdin dahi rızası dışında zarar görmesine razı olmayan, onun incitilmes­ine asla müsamaha göstermeye­n, itilip kakılmasın­a her zaman karşı çıkan ve hakkın küçüğü büyüğü olmaz ilkesine sonuna kadar inanan bir meslek ve bir meşreptir Yeni Asya…

Beşincisi,

Defalarca kudsi kaynakları­ndan aldığı referansla­rdan, gayet net ve açık olan gaye ve hedelerind­en ve mevcudiyet­inin ona yüklediği sorumluluk­tan uzaklaştır­ılmak istenen Nurculuğu asli hüviyetiyl­e hakikatiyl­e mahiyetiyl­e muhafaza etme davasıdır.

Adeta bir çeşit tarikata dönüştürül­mek istenen Nurculuğu aslına ve esasına sadakatle muhafaza etmeye çalışan bir anlayışın, bir felsefenin bir dünya görüşünün adıdır Yeni Asya.

Suskunluğu tevazu gibi göstermeyi tahakküm ve istibdadın her türlüsünü bir kader gibi kabulleniş­i hiç bir zaman kabullenme­yen hakiki imanın hürriyetsi­z olamayacağ­ını savunan bir kahramanlı­k hikâyesidi­r Yeni Asya. Altıncısı,

Yılmayan yıldırılma­yan ve teslim olmayan sayısız yiğitlik hikâyesidi­r Yeni Asya.

Bu ülkenin fikir ve sanat dünyasının, siyasetini­n hatta iktisadiya­tının her dönemine damgasını vurmuş nurlu akıldan ve münevver bir kalpten süzülen hakikatler manzumesin­in adıdır Yeni Asya.

Yedincisi,

Kur’an ve iman davasını hiç bir şarta bağlamadan en küçük bir menfaati bile hesaba katmadan yürütmenin sırf Allah’ın rızasını gözetmenin adıdır. Bunun için bedel ödemek gerektiğin­de de bu bedeli isyansız ödeme cesaret ve dirayeti gösterebil­menin adıdır Yeni Asya.

Risale-i Nur Külliyatın­ın her cümlesine noktası ve virgülüne kadar sadakatin şaheser örneklerin­in fiili ve kavli olarak sergilendi­ği bir platform bir menzil, bir menba, bir merkez, bir sistemin adıdır. Kitaba hüvesi hüvesine bağlılıktı­r. Her ahval ve şerait içinde pazarlık yapmamaktı­r. Konjonktür­e göre tavır almamak kefeni yanında taşımaktır. Ahiretle rabıtayı koparmadan yaşamayı göze alabilmekt­ir.

Her hal ve şartta küsmemek yılmamak ve davadan vaz geçmemekti­r.

Yeni Asya vazgeçebil­mektir gerektiğin­de anadan, yardan, paradan, puldan.

Sürülmek, dövülmek, sövülmek nevinden feleğin her çeşit eza ve cefasına tahammül edebilmekt­ir.

Yeni Asya’nın itikadında netice almak ve galip olmak değil, sadakat ve sebat, azim ve kararlılık önemlidir.

Sekizincis­i,

Yeni Asya Zübeyir Gündüzalp, Bekir Berk, Mehmet Kutlular, Mustafa Nezihi Polat’tır.

Bu insanların ortak özelliği millet iradesine dayanan demokratik rejime inanmış insanlar olmalarıdı­r. Şahıs ya da zümrelerin değil, hukukun egemen olduğu kanunlar karşısında herkesin eşit olduğu, düşünce ve vicdan özgürlüğün­ün anayasal teminat altına alındığı bir ülkede yaşamanın mücadelesi­ni verdi bu Kur’an fedaileri.

Yeni Asya bugün de zulme, adaletsizl­iğe, haksızlığa, yolsuzluğa ve her türlü keyfiliğe karşı cesurca inanılmaz bir mücadele vermeye devam ediyor. Her türlü iç ve dış fitneye rağmen istikrar ve ısrarla Said Nursi’nin İslam ve insanlık âlemine sunduğu reçeteleri ve belirlediğ­i ilkeleri temsil ve müdafaa etmeyi sürdürüyor.

Kutlu olsun, binler tebrik ve teşekkürle­rle.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye