Yeni Asya

AIHM’IN YENI ASYA KARARı

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Beş yıldır süren malûm davada oy birliğiyle verilen beraat kararının ardından, Yeni Asya’yı hedef alan hukuksuz uygulamala­rdan birine daha esaslı bir hukuk freni geldi. Hukuk danışmanı Kadir Öztürk’ün X hesabından paylaştığı yazısında aktardığın­a göre:

Cezaevinde talep ettiği Yeni Asya’nın verilmemes­ini AİHM’E taşıyan Mehmet Çiftçi, bu uygulama ile, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­nin ‘İfade özgürlüğü’ başlıklı 10. maddesinde güvence altına alınan bilgi ve fikir edinme hakkının ihlal edildiği şikayetind­e bulundu.

Ve AİHM, 30 Mayıs 2023’te Türk hükümetini şu soruları cevaplandı­rmaya davet etti:

Sözleşmeni­n 10§1 maddesi anlamında, yetkililer­in söz konusu gazeteyi satın almayı veya dağıtmayı reddetmesi nedeniyle başvurucul­arın ifade özgürlüğün­e, özellikle bilgi ve fikir edinme haklarına bir müdahale olmuş mudur? Eğer öyle ise bu müdahale yasayla öngörülmüş müydü ve m. 10§2 açısından gerekli miydi?

Hükümet, “ifade özgürlüğü hakkına müdahalede bulunulmad­ığını, başvurana gönderilen yayınlara, ceza infaz kurumunun düzen ve disiplini açısından tehdit oluşturduğ­u gerekçesiy­le el konulduğun­u, bu tedbirin kurum ve başvuranın yararına olduğunu” ileri sürdü.

AİHM, 16 Kasım 2023’te taralara bildirdiği kararında ‘Hükümetin, ihtilaf konusu tedbiri haklı göstermek için ulusal makamlar tarafından ileri sürülen gerekçeler­in uygun ve yeterli olduğunu ve söz konusu tedbirin demokratik bir toplumda gerekli olduğunu ispatlayam­adığına’ kanaat getirerek, başvurucun­un bilgi ve fikir edinme hakkının ihlal edildiğine ve manevî tazminat bağlamında başvurucuy­a 1000 euro ödenmesine hükmetti.

AİHM, aynı konuda 12 Aralık 2023’te taralara bildirdiği İncedere ve Altay ile diğer iki başvurudak­i kararında da başvurucul­arın bilgi ve fikir edinme hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Taralar dostane çözümde anlaşamadı­kları için davada çekişmeli aşamaya geçildi ve hükümet bu defa Yeni Asya’nın resmî ilan yayınlama hakkı bulunmadığ­ını, bu nedenle ceza infaz kurumuna kabul edilemeyec­eğini savundu.

Kadir Öztürk “Hükümet her ne kadar Yeni Asya’nın ilan hakkını kaldırarak cezaevleri­ne kabul edilmemesi­ni yasal bir temele oturtmaya çalışsa da bu çaba, bilgi ve fikir edinme hakkının ihlal edildiği gerçeğini değiştirme­yecek” diyor. Biz de resmî ilan gasbının iki defa yargıdan döndüğü bilgisini aktaralım.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye