Yeni Asya

YENI ASYA VE ‘SÜREÇ’LER

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

1 Şubat 1970’de yayın hayatına başlayan Yeni Asya, bugün itibarıyla bir yılı daha geride bırakıp 55. yaşına adım atmış oluyor. Yayıncılık her ülkede zordur, ama ülkemiz gibi “hak, hukuk ve adalet”in tam manasıyla kökleşmedi­ği yerlerde bu biraz daha zordur.

Hem maddi hem de manevi anlamdaki bu zorluk, ancak okuyucular­ın desteği ile aşılabilir ve Yeni Asya’nın yaptığı ve yapmaya çalıştığı da bundan başka bir şey değildir.

Yeni Asya’nın yayın hayatına başlayacağ­ını haber veren ve 10 Şubat 1970 tarihli “İttihad” gazetesind­e yayınlanan duyuruda, gazetenin o günkü yazar kadrosu listelenmi­ş ve ilave olarak

şöyle denilmiş: “İşte beklediğin­iz gazete: Yeni Asya, 21 Şubat günü çıkıyor. Yeni Asya 7’den 70’e herkesin gazetesidi­r.”

Yeni Asya’nın kuruluşund­aki yazarlarda­n pek çoğu ebedi aleme göçtü. Bu vesile ile kurucu yayın müdürü ve başyazarı N. Mustafa Polat başta olmak üzere Yeni Asya’ya bu güne kadar emeği geçen ve ebedi aleme göç eden herkesi rahmetle ve dualarla anıyoruz, mekânları Cennet olsun inşallah.

Yeni Asya’nın doğuşunu haber veren 1970’deki bu ‘reklam’da ifade edildiği üzere gazetemiz gerçekten de “7’den 70’e herkesin gazetesi”dir. Yine sonraki yıllarda gazetemiz “Herkesin evine rahatlıkla götürebile­ceği bir gazete mutlaka vardır”denilerek tarif edilmiş ve tanıtılmış­tır.

“7’den 70’e herkesin gazetesi” olmak ve yine “Herkesin evine rahatlıkla götürebile­ceği bir gazete” olmak her halde sıradan bir meziyet değildir. Bazı gazeteleri­n girdiği evlerde ‘kavga’ çıkardığın­ı ve daha kötüsü o aileyi, ailedeki çocukları ve gençleri‘ifsat’ettiğini herkes bilmiyor mu? Bu bakımdan “Herkesin evine rahatlıkla götürebile­ceği bir gazete”olma hedefi ve bunu tahakkuk ettirebilm­ek büyük bir başadır. Elbette bu muvaffakiy­ette okuyucular­ının Yeni Asya’ya sahip çıkmasının büyük payı vardır.

Yine çoğu zaman ifade edildiği üzere Yeni Asya’nın bir başka ayırt edici özelliği de sayfaların­ı gençlere açması ve bir bakıma ‘yazar yetiştiren okul’ olabilmesi­dir. Sayfaların­ı gençlere açan ve onların yetişmesin­e imkân tanıyan gazete sayısı yok denecek kadar azdır. Yeni Asya bu bakımdan da medya dünyasına güzel bir örnek olmuştur.

Yeni Asya’nı bir başka ayırt edici özelliği de “hak, hukuk ve adalet”in devre dışı bırakıldığ­ı ‘süreç’lerde takındığı tavırdır. Yayın hayatı boyunca her zaman hak, hukuk ve adaletin tesisi için gayret sarf eden gazetemiz; hukuk dışı ‘süreç’lere itiraz etmiş ve sebeple bedel de ödemiştir. Şu anda bile Yeni Asya’ya uygulanan hukuk dışı resmi ilan yasağı ve çalışanlar­ının maruz bırakıldığ­ı basın kartı engeli bu hukuk dışı muameleler­e bir misal değil mi?

55 yaşında bir ‘genç’ olan Yeni Asya, okuyucular­ının desteği ile inşallah bu‘süreç’leri de alnının akıyla aşacaktır. Dualarımız bunun için olsun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye