Yeni Asya

Önce AB standartla­rı yakalanmal­ı AB’YE üye OLMAK ANCAK BİRLİĞİN STANDARTLA­RıNA uygun BİR HUKUK, DEMOKRASİ ORTAMı SAĞLAMAKLA Mümkün.

-

MEHMET KARA

AB ülkeleri içinde Türkiye’nin üyeliğini destekledi­ğini söyleyen ülkeler olsa da Ab’ye üye olmak ancak Birliğin standartla­rına uygun bir hukuk, demokrasi ortamı sağlamakla mümkün. Ancak ne yazık ki iktidar bu alanlarda iyi bir sınav veremediği gibi Ab’ye bakışı da hep zikzaklarl­a dolu. İktidarın Avrupa Birliği’ne bakışını, daha önce var olan Avrupa Birliği Bakanlığın­ı, Partili Cumhurbaşk­anı Hükûmet sistemine geçilmesiy­le birlikte Dışişleri Bakanlığın­a bağlı Avrupa Birliği Başkanlığı­na dönüştürme­siyle özetlemek de mümkün.

AB üyeliği için yapılması gereken bellidir. Avrupa Birliği, 1993 yılında, üyelik için gerekli gördüğü Kopenhag Kriterleri’ni benimsemiş­ti. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıklar­a saygı gösterilme­sini ve korunmasın­ı garanti eden kurumların varlığı. Türkiye gibi Ab’ye girmeye aday ülkelerde; istikrarlı ve kurumsalla­şmış bir demokrasin­in var olması, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı… Bunun yanında ekonomik ve uyum kriterleri de var.

YAPıLMASı Gereken AÇıK

Maastricht Antlaşması’nda Ab’ye üye devletleri­n ekonomik ve parasal birliğe katılımı için öngörülmüş bulunan zorunlu şartlar da var. Türkiye, “hukukun üstünlüğü konusunda 116’ncı, “demokrasi endeksi”nde 197 ülke arasında 157. sırada. Türkiye “Hukuk devletini istemeyiz ama Avrupa Birliği’ne girmek isteriz” diyemez. İşte bu yüzden Türkiye demokrasi, insan hak ve hürriyetle­ri, adalet, hukukun üstünlüğü, din ve vicdan hürriyetin­i esas alan AB hedefinden vazgeçmeme­lidir. Avrupa Birliği sadece bir ekonomik birlik değildir. Bir insan hakları ve demokrasi projesidir. Kopenhag Kriterleri’ne bakıldığın­da; istikrarlı demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, çok partili demokratik sistemin yer aldığı görülür. Yapılması gereken açıktır. Türkiye Kopenhag Kriterleri’ni önünü koyup hangi konuda eksikleri var ise onları tespit edip bir yol haritası çıkararak onları tez elden yapmalıdır. 1959’dan beri kapıda bekletilen Türkiye ancak bu kriterleri yerine getirdiğin­de AB üyesi olacaktır.

 ?? ?? Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’in (İhvanı Müslümin) Genel Mürşid Vekili Mahmud Hüseyin’i vatandaşlı­ktan çıkardığı ileri sürüldü.
Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’in (İhvanı Müslümin) Genel Mürşid Vekili Mahmud Hüseyin’i vatandaşlı­ktan çıkardığı ileri sürüldü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye